Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ Klix.ba ]

30. 08. 2021. 14:00 >> 14:02
7

MILANOVIĆ

Dejtonski sporazum nije propao, ali se krši

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je u Splitu izjavio da Dejtonski sporazum nije propao, ali se krši, te da on nije za novi Dejton već pridržavanje onog što je "zapisano".

U komentaru prijedloga Milorada Dodika da predsjednici Srbije, Hrvatske i Turske učestvuju u preogovorima kojim bi se stvorio novi politički dogovor, on je kazao da Dejton nije propao.

Dodao je da protivljenje Kine i Rusije imenovanju Kristijana Šmita za visokog izaslanika u BiH može "otupiti" međunarodne napore u toj zemlji.

"Postoji Dejton i 'paradejton' koji se pretvara u vrstu paradentoze, jer nije usvojen na isti način. Davale su se velike ovlasti pojedincima, konkretno Visokom predstavniku. To se sve pokušava perpetuirati, međutim ušlo se u sukobe. Ja kad sam insistirao da se u završnoj izjavi NATO samita spomene Dejtonski sporazum, s druge strane je bila ideja da se ne spominje Dejton, nego relevantni međunarodni ugovori, u tom grmu leži zec. Kad kažete tako nešto neodređeno, tu se da uklopiti svašta. Vi nećete slomiti Republiku Srpsku, možemo misliti što god hoćemo, ne možemo osuditi cijeli narod, to je realnost. Nikakvi relevantni međunarodni ugovori, nego Dejton", kazao je Milanović.

Takođe je kazao da je obezvrijeđena osoba koja je trebala biti Visoki predstavnik i da trenutno imamo pat poziciju.

"S druge strane, ova dvojica iz Predsjedništva govore da je Hrvatska zločinačka država, toliko godina nakon rata. Kakav je to zalog, kako možeš normalno živjeti s takvim ljudima", rekao je Milanović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније