Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 11. 2013. 15:04 >> 15:04
1

BRISEL RAZOČARAN

EU ne pristaje na ruski "veto"

Evropska unija neće pristati na ruski "veto" na veze sa bivšim sovjetskim republikama, rekao je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso.

"Era ograničenog suvereniteta je gotova", rekao je Baroso na Samitu o Istočnom parterstvu, koji je u Viljnusu završen u sjenci odluke Ukrajine da odustane od sporazuma sa EU.

Iako na Samitu nije bilo uspjeha u obnavljanju dogovora sa Ukrajinom, usvojena je zajednička deklaracija o produbljivanju ekonomske i političke saradnje EU sa zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Nećemo popustiti pred spoljnim pritiscima, ni pred Rusijom. Ne možemo da prihvatimo da postoji mogućnost neke vrste veta treće zemlje nad bilateralnim sporazumom. To je suprotno svim principima međunarodnog prava", rekao je Baroso.

U zajedničkoj deklaraciji, koju je potpisao i ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, kaže se da su učesnici “primili k znanju” stav Kijeva, ali da će se rad na pripremama za potpisivanje sporazuma nastaviti. 

Predsednik Evropskog savjeta Žose Manuel Barozo, predsjednik Savjeta Herman Van Rompej i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton poručili su da vrata ostaju otvorena za Ukrajinu. 

Većina posmatrača, međutim, ocjenjuje da je odustajanjem Ukrajine od sporazuma nanijet težak udarac politici Istočnog partnerstva EU i njenom cilju da uspostavi tijesne ekonomsko-političke veze sa zemljama u susjedstvu Rusije. 

Prije Ukrajine, od SSA je odustala Jermenija, koja je umjesto toga ušla u carinsku uniju sa Rusijom i Kazahstanom. 

Čelnici EU su u Viljnusu uglavnom nastojali da istaknu pozitivne strane partnerstva i umanje značaj okretanja Ukrajine i Jermenije Moskvi. 

Baroso je u današnjem govoru podsjetio da je deset istočnoevropskih zemalja, koje su između 1990. i 1996. potpisale SAA, u tom periodu povećalo bruto društveni proizvod, izvoz i strane investicije za 50-60 odsto. 

"Govorim ovo zato što sam čuo propagandu da je SSA štetan za zemlje koje ga potpišu. To je laž", rekao je Baroso. 

Gruzija i Moldavija su jutros parafirale SAA, a Barozo je najavio otpočinjanje pregovora o bezviznom režimu sa Bjelorusijom. 

Skeptici, međutim, podsjećaju da je i Ukrajina parafirala SAA prije nego što je napravila zaokret, a svoje razočarenje rezultatima samita pokazala je još sinoć njemačka kancelarka Angela Merkel

"Očekivali smo više", rekla je ona nakon sinoćne zajedničke večere. 

Sljedeći sastanak Istočnog partnerstva biće održan 2015. u Rigi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније