Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

08. 09. 2021. 22:53   >>  22:56

EUROPOL

"Kriminalne mreže ZB obezbijedile istaknuto mjesto u prodaji kokaina"

Trgovina kokainom u Evropi je sve nasilinija, više diversifikovana i konkurentnija, a odlikuje je i pojava novih kriminalnih mreža, poput zapadnobalkanskih, navodi se u izvještaju Europola i Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) o tržištu kokaina.

Najnoviji izvještaj ukazuje na novu dinamiku tržišta kokaina koja predstavlja jasnu prijetnju evropskoj i globalnoj bezbjednosti, saopštila je Evropska policijska agencija.

Kako se ocjenjuje, fragmentacija kriminalnog okruženja u zemljama izvorima otvorila je novu mogućnost evropskim kriminalnim mrežama - da isključe posrednike i dobijaju direktne isporuke kokaina.

Dalje se ukazuje da je nova konkurencija na tržištu dovela do povećanja ponude kokaina i samim tim do više nasilja.

Kako se ističe, prethodno dominantni monopoli u isporukama kokaina na veliko na evropska tržišta, sada se suočavaju sa konkurencijom novih mreža koje trguju drogom.

"Kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana su, npr, uspostavila direktne kontakte sa proizvođačima i obezbijedile istaknuto mjesto u velikoprodaji kokaina", navodi Europol.

U izvještaju se ističu značaj intervencija na "izvoru kokaina" i potreba jačanja saradnje i razmjene informacija kako bi se efikasnije istraživale i otkrivale pošiljke.

Ukazuje se i na važnost istraga pranja novca radi praćenja nezakonite dobiti i oduzimanja imovine stečene kriminalom.

"Te finansijske istrage predstavljaju srž borbe protiv trgovine kokainom jer za posljedicu imaju da se kriminal ne isplati", ističe se.

Šefica operativno-analitičkog centra u Europolu Hulija Vjedma rekla je da je trgovina kokainom jedna od ključnih bezbjednosnih bojazni sa kojom se EU sada suočava.

"Gotovo 40 odsto kriminalnih grupa aktivnih u Evropi je umiješano u trgovinu drogom, a trgovina kokainom donosi milijarde eura profita", rekla je Vjedma.

Kloe Karpantije iz istraživačkog sektora u UNODC istakla je da će se "trenutna dinamika diverzifikacije i proliferacije kanala snabdijevanja kokainom, kriminalnih aktera i modaliteta vjerovatno nastaviti, ako se ne kontroliše".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније