Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ M.L.B. ]

13. 09. 2021. 19:35   >>  20:23 2

MERKEL

Regionu predstoji dug put do članstva u EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Beogradu da cijelom regionu predstoji dug put do članstva u EU.

On je navela da je Srbija postigla niz rezultata u reformama, ali da i njoj i regionu predstoji dug put do članstva.

"Znam da je percepcija da proces evropskih integracija teče sporo i da evropska strana postavlja nove zahtjeve, ali vidimo niz rezultata i vidimo napredak. Pažljivo se gleda da se postavljaju isti uslovi svim državama Zapadnog Balkana", kazala je Merkel, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kancelarka Merkel, poslije Beograda ide u Tiranu, gdje će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, kao i sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poslije sastanka, Merkel je rekla da joj je "drago da čuje da se Srbija intentzivno bavi reformama pravosuđa".

Navela je da EU ima "veliki geostrateški interes" da sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU i ukazala na mogućnost "uticaja iz drugih područja" ako Unija ne djeluje dovoljno brzo u nekim situacijama.

Ona je ohrabrila Srbiju "da ide dalje ka pravnoj državi, ka pluralnom društvu" i dodala da "ekonomski uspjesi treba da budu pokazatelj da je članstvo u EU cilj koji se isplati".

Merkel je rekla da su Srbija i Njemačka "blisko povezane" i dodala da su odnosi u ekonomiji i kulturi "davno uspostavljeni".

Navela je da je tokom godina saradnje sa Vučićem sa njim uspostavila "odnos punog povjerenja".

Na početku zajedničke konferenciji za novinare, predsjednik Srbije zahvalio je kancelarki Angeli Merkel na svemu što je učinila za Zapadni Balkan i Srbiju.

"Kod nas zahvalnost ne traje kratko i govorićemo isto i kada ne bude kancelarka", rekao je Vučić.

On je rekao da je sa njemačkom kancelarkom razgovarao o evropskim integracijama Srbije i regiona, usklađenosti spoljne politike Srbije sa politkom Evropske unije, o konkretnim rezultatima Berlinskog procesa... 

Merkelova je rekla da joj je drago drago što je došla u Srbiju i što su ovih godina došli do odnosa punog povjerenja i niza rezultata.

Merkel: Kosovsko pitanje mora biti zatvoreno prije ulaska Srbije u EU

Merkel je izjavila da kosovsko pitanje mora biti zatvoreno prije ulaska Srbije u Evropsku uniju (EU), ali da prije toga treba da budu riješena sva druga otvorena pitanja u procesu evropskih integracija.

Upitana da li je priznavanje Kosova uslov za članstvo Srbije u EU, Merkel je rekla da će "neka pitanja biti riješena na kraju procesa" evropskih integracija Srbije.

"To (kosovsko) pitanje se mora riješiti da bi države članice Unije potvrdno odgovorile o pristupanju (Srbije) EU. Ali nema smisla razgovarati o kraju tog procesa prije nego što se riješe drugi problemi. Ja sam za pragmatičan pristup, to pitanje neće nestati, ono se mora rješavati, ali ja sam za mapu puta, gdje se prvo rješavaju sva druga pitanja", kazala je Merkel.

Ona je navela da EU mora da ima "mnogo razumijevanja za konflikte koje je potrebno prevazići" i ukazala da je i Njemačkoj bilo potrebno "dugo vremena kada je riječ o jedinstvu i priznavanju granica i sličnim pitanjima".

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније