Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 12. 2013. 09:17   >>  09:17 2

NAKON REFERENDUMA

Hrvatska se vratila na Balkan

O ishodu jučerašnjeg referenduma o braku kao „zajednici muškaraca i žene“ u Hrvatskoj izvještavali su mnogi njemački mediji. U izvještajima se, prije svega, javlja o dubokoj podeljenosti u toj, kako se navodi „balkanskoj državi“.

 

Već kasni dnevnici njemačkih javnih televizija su ove nedjelje (1.12.) objavili prilog o ishodu referenduma u Hrvatskoj. Naravno, to nije bilo objavljeno na istaknutom mjestu, ali je pred kraj emisije ipak spomenuto da su se građani nove članice Evropske unije „uvjerljivom većinom“ izjasnili da u Ustavu te zemlje bude uvršteno da je brak životna zajednica muškarca i žene.

Javljeno je samo da je to rezultat „velikog uticaja crkve“ na birače u Hrvatskoj – primjedba koja u njemačkoj javnosti nikako nema pozitivno značenje, prenio je Dojče vele.

I najznačajnija njemačka novinska agencija DPA objavila je vijest da su „Katolici u Hrvatskoj postigli uvjerljivu pobjedu“ i da je „katolički model braka tamo uspio da uđe u Ustav“.

Doduše, ista agencija prenosi i da je odziv na referendum od samo 38 odsto što predstavlja novi negativni rekord, a piše se i o naslovnoj strani hrvatskog portala indeks.hr koji je pod kukastim krstom u hrvatskim bojama objavio da se „65 odsto građana odlučilo za diskriminaciju“.

Čak i njemački mediji koji su zagovornici alternativnih životnih zajednica, u prvim izvještajima veoma objektivno i uzdržano javljaju ishod rezultata referenduma u Hrvatskoj. Na portalu queer.de kratko javljaju da je u „balkanskoj zemlji stanovništvo odlučilo da zabrani homoseksualnim parovima da stupe u brak“ i da je to ishod referenduma koji je prije svega podstakla i podržala tamošnja Katolička crkva.

Taj portal objavljuje i fotografiju pape Franje koji potpisuje majicu pripadnicima pokreta „U ime obitelji“ i koja će razočarati mnoge građane Njemačke koji polažu velike nade u novog papu.

Ipak, već ima i komentara pa tako Bobert Mapes-Nidik u Berliner cajtungu svoje mišljenje naslovljava „Istok Zapada“. On podsjeća da je svuda na istoku kontinenta homoseksualnost danas postala tema oko koje se uzbuđuju duhovi i da zapravo to nije oduvijek bilo tako: „Za vrijeme komunizma tamošnji zakoni su često bili liberalniji nego na Zapadu, a i među građanima je vjerovatno bilo više tolerancije nego u malograđanskoj Zapadnoj Evropi poslijeratnog perioda.“

„Hrvatska je do sad bila zapad Istoka, nigdje se nije toliko isticala njihova zapadna kultura kao u toj zemlji“, piše komentator Berliner cajtunga. „Od kako je 1. jula pristupila EU, postala je istok Zapada. Kako izgleda, tamo su odlučni da i tu ulogu igraju sa podjednakim samopouzdanjem“.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније