Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ B.B. ]

26. 09. 2021. 15:08   >>  15:23 10

VUČIĆ RAZGOVARAO SA STOLTENBERGOM

"Srbija nije prekršila nijedan sporazum"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar NATO naveo, zabrinjavajuće situacije na sjeveru Kosova. Kako je saopšteno iz Predsjedništva, Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira.

"Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima sjevera Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici 'gromoglasno ćute'", rekao je predsjednik Srbije, navodi se u saopštenju.

Vučić je ukazao da su svi "iznenada zabrinuti kada na teritororiji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione jer valjda ne bi trebalo da postoje ili ne bi smjeli da polete" dok im to ne odobri premijer Kosova Aljbin Kurti ili neko iz međunarodne zajednice.

Vučić je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru NATO Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, i na kraju razgovora pitao koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila, danas, juče ili bilo kada.

"Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala. Srbija će se uvijek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali Srbija i dalje pita kad kreće formiranje Zajednice srpskih opština i kada će Kurtijeve oklopne jedinice biti povučene sa sjevera Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Stoltenberg je danas izjavio da je od "vitalnog značaja" da Beograd i Priština pokažu uzdržanost i vrate se dijalogu.

On je nakon telefonskih razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo na Tviteru da je "neophodna deeskalacija na sjeveru Kosova".

Dodao je i da će NATO obezbijediti sigurno okruženje i slobodu kretanja svima.

Dvojica sagovornika dogovorili su da ostanu u stalnom kontaktu zbog neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u cijelom regionu.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније