Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 12. 2013. 12:19   >>  12:19

BEOGRAD

Presuda za "Tuzlansku kolonu"

Odjeljenje za ratne zločine izreći će presudu ratnom starješini policije BiH Iliji Jurišiću zbog optužbi da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992.

Tada je nastradao najmanje 51 vojnik.

To će Jurišiću biti druga prvostepena presuda pošto mu je prvu kojom je bio osudjen na 12 godina zatvora ukinuo Apelacioni sud i naložio da se sudjenje ponovi pred potpuno novim sudskim vijećem.

Tužilaštvo za ratne zločine predložilo je sudu u završnoj reči da Jurišića osudi na 15 godina zatvora, dok je njegova odbrana tražila oslobađanje od optužbi. 

Jurišsiću je prvu presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog djela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992., ukinuo Apelacioni sud u Beogradu 11. oktobra 2010. i istog dana mu je ukinuo i pritvor u kom je proveo dvije i po godine. 

Njemu se ponovo sudilo zbog optužbe da je kao dežurni operativnog štaba stanice bezbjednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine, riječima "na vatru odgovori vatrom". 

U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 njih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila. 

Apelacioni sud je u nalogu za ponavljanje prvostepenog postupka naložio sudu da utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi, kao i da li je Jurišić znao za "perfidni plan" kriznog štaba Tuzle na čelu sa Mehmedom Bajrićem. 

Prema stavu Apelacionog suda prvostepeni sud treba da istraži i utvrdi ulogu kriznih štabova tokom sukoba u Bosni. Jurišić je u julu prošle godine na početku ponovljenog suđenja negirao krivicu ističući da mu je "savjest mirna i obraz čist". 

Pored ostalog naveo je da nije bio starješina i da ni o čemu nije mogao samostalno da donosi odluke. Jurišić je bio uhapšen 14. maja 2007.  na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", po međunarodnoj potjernici. Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. 

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније