Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ B.B. ]

29. 10. 2021. 22:29 >> 22:30

SUD U HAGU

Tužioci najavili 327 svjedoka protiv Tačija

Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu najavilo je danas da će imati 327 svjedoka na suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Kako se čulo na današnjoj raspravi u stanju u postupku, većina svjedoka sa prelimarnog spiska, koji su tužioci dostavili braniocima optuženih, iskaz će dati uživo u sudnici.

Izjave pedesetak svjedoka, tužioci planiraju da u dokaze uvedu u pisanom obliku.

Veseljijev zastupnik Ben Emerson upozorio je da to znači da suđenje "ne može početi tokom 2022. godine" zbog velikog broja svjedoka o čijim će iskazima odbrana morati da sprovede istragu.

Emerson je upozorio da će suđenje, zbog velikog broja svjedoka, "trajati 3,5 godine".

Tužilaštvo je ranije tvrdilo da će za početak suđenja biti spremno u januaru iduće godine, a branioci traže da proces ne počne prije polovine 2022.

Pretprocesni podnesak, u kojem će detaljno opisati dokazni postupak protiv optuženih, tužioci namjeravaju da predaju 17. decembra, ako im sudija za prethodni postupak Nikola Giju to dozvoli.

Od sudije Gijua, tužioci su ponovo zatražili da rok za objelodanjivanje dokaza odbrani produži do 31. januara iduće godine.

Taj zahtjev, kao i dosadašnji pristup tužilaca objelodavanju dokaza, naišao je na žestoke kritike branilaca.

Tačijev zastupnik Greg Kiho rekao je da je "šokiran neefikasnošću tužilaštva".

Tačijev branilac je upozorio da je odlaganje "na štetu optuženih" i zatražio je da sudija Giju naredi tužiocima da okončaju objelodanjivanje dokaza.

Još oštriji bio je Veseljijev branilac Emerson koji je tužioce optužio da sve vrijeme "lažu", a sudiji Gijuu prebacio da to toleriše.

On je tvrdio da tužioci odugovlačenjem prikrivaju da nemaju dokaze protiv optuženih koje time neosnovano drže u pritvoru godinu dana.

Emerson je bio branilac Haradinaja, koga je Haški tribunal dva puta oslobodio optužbi za ratne zločine na Kosovu.

Rekao je da su tužioci "u panici da opravdaju hapšenje optuženih pre nego što su prikupili dokaze protiv njih".

Emerson je tvrdio i da su optuženi uhapšeni zato što su bili "uspešni političari...koji simbolizuju OVK".

Tužiteljka Loson odbacila je Emersonove optužbe kao "potpune neprimjerene i netačne".

Loson je podsjetila i da se opravdanost pritvora optuženih razmatra na svaka dva mjeseca i da je nedavno žalbeno vijeće potvrdilo da su oni s opravdanim razlogom pritvoreni.

Rasprava o stanju u postupku protiv Tačija i saoptuženih se nastavlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније