Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ Beta ]

10. 11. 2021. 19:01   >>  19:04

PRITUŽBE KOD EU

Ponovo spor Italije i Hrvatske oko vina proseko i prošek

Italija i Hrvatska ponovo se spore oko imena vina proseko i prošek pošto je Brisel prihvatio da razmotri aplikaciju hrvatskih vinara da zaštite ime svog desertnog vina.

EU se u septembru složila da razmotri zahtjev Hrvatske da njenom vinu prošek dodijeli oznaku zaštićenog porijekla (PDO) što je razbjesnjelo italijanske proizvođače vina koji tvrde da bi to zbunilo potrošače.

Nakon podnošenja aplikacije Hrvatske 22. septembra, Italija ima 60 dana da podnese formalni prigovor.

Hrvatski vinari tvrde da se tradicionalno vino oduvijek zvalo "prošek" i poriču da će to što će od EU dobiti status zaštićenog porijekla zbuniti ljubitelje vina.

"Nemaju ništa zajedničko. Proseko je pjenušavo vino i nema nikakve veze sa našim desertnim vinom (prošek) koje je skoro kao šeri", rekao je za Vajn magazin (Vine Magazin) hrvatski proizvođač vina Alen Bibić.

Luka Zaja, guverner italijanskog regiona Veneto poznatog po proizvodnji vrhunskog prosekoa rekao je, međutim, da je odluka EU "sramna".

"Brda prosekoa" u regionu Veneto 2019. su proglašena za svjetsku baštinu Uneskoa. Zaja je rekao da se prihvatanjem hrvatske aplikacije "uništavaju istorija i identitet teritorije", prenio je magazin Forbs.

Kako piše Vašington post, u pitanju su i tržišnost i prepoznavanje imena više milijardi dolara vrijednog biznisa. Prosekou je odnedavno porasla popularnost, a njegova proizvodnja nadmašuje proizvodnju šampanjca, sa više od 600 miliona boca proizvedenih godišnje.

Ali izgleda da to što dva vina imaju slična imena nije problem za EU.

"Dva homonimna termina mogu koegzistirati pod određenim uslovima" sve dok se ne razmotri "lokalna i tradicionalna upotreba i rizik od zabune za potrošače", rekao je komesar EU za poljoprivredu Januš Vojčehovski u obrazloženju odluke Brisela da razmotri zahtjev hrvatskih vinara.

Italija je najavila da će uložiti protest.

Radio slobodna Evropa piše da Italija već drugi put pokušava da blokira Hrvatsku da osvoji specijalno priznanje za svoje desertno vino. Prvi pokušaj Hrvatske Italija je blokirala 2013. uz argumentaciju da su imena proseko (prosecco) i prošek previše slična i da ih kupci mogu pomiješati.

Hrvatski vinari su se složili da imena zvuče slično, ali njihova argumentacija kaže da se lako može uočiti razlika između dva vina.

Proseko se pretežno proizvodi od grožđa tipa "glera", proizvode ga tri konzorcijuma koji se protežu u devet italijanskih pokrajina u podnožiju Alpa koje vijuga duž Jadranskog mora. Godišnje se proizvede više od 550 miliona boca.

Prošek je slatko vino proizvedeno u Dalmaciji od sušenog autohtonog hrvatskog grožđa, može biti crveno ili bijelo. Vino je nastalo u Dalmaciji koja je između 1420. i 1797. bila pod vladavinom Mletačke ili Venecijanske republike.

"Zamislite ovo – prijestonica mog ostrva nekada je bila Venecija, tako da je ovo gotovo bitka sa Venecijancima – naravno da se može govoriti o sličnostima u jezicima", rekao je Ivo Duboković, vinar iz Jelse na ostrvu Hvaru, prenosi britanski Gardijan.

"Ako pitate stranca ili Engleza siguran sam da bi 99 odsto ljudi shvatilo da su to dvije različite riječi. Što se tiče proizvoda, prošek je sličan 'vin santou', a proseko je sličan špriceru - bijelom vinu sa kisjelom vodom", dodao je.

Hrvatska tvrdi da je ime prošek starije od zaštite prosekoa u sistemu EU i da ga svrstavanje u desertna vina razlikuje od italijanskog vina.

"Konzumente ovo neće zbunjivati", rekao je Ladislav Ilčić, hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu na nedavnoj debati prenosi agencija AP.

"Prošek bi trebao da dobije legitimno zaštićen naziv porijekla, a proizvođači bi trebalo da imaju pun pristup tržištima".

Ipak, Italijani strahuju da ako Komisija da jednak status prošeku to bi moglo da postavi opasan presedan koji bi ostavio prostor za priliv stranih proizvoda "s italijanskim prizvukom", kako je primijetio italijanski ministar poljoprivrede Stefano Patuaneli.

Italijanska vlada je rekla da će braniti ime proseko, kao i druge proizvođače zaštićenih proizvoda sa tipičnim geografskim lokalitetima – od sira parmezana (Parmigiano Reggiano) do francuskog šampanjca.

Ovde se ne radi samo o zaštićenosti prosekoa, najprodavanijeg vina na svijetu, već i o sistemu EU o geografskim imenima, kreiranom kako bi se garantovala specifičnost i kvalitet u proizvodnji hrane, vina, pića, i drugih lokalnih delicija. Ovo tržište vrijedi gotovo 75 milijardi eura godišnje – pola toga odlazi na vina, prema navodima studije Evropske komisije iz 2020.

Evropska federacija za porijekla vina sa sjedištem u Briselu, priprema se da podrži Italiju u ovom slučaju, piše AP, jer vjeruje da je odluka Brisela da razmatra aplikaciju Hrvatske u suprotnosti sa njenom borbom da i druge nacije i trgovački blokovi prepoznaju EU sistem geografskih oznaka.

Spor koji bi trebao da bude riješen narednih mjeseci vjerovatno će se pretvoriti u priču o porijeklu imena vina koje potiče iz bilingvalnog italijanskog sela Proseko blizu granice sa Slovenijom iznad Trsta, dodaje AP.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније