Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

06. 12. 2021. 19:31   >>  19:41 9

MILANOVIĆ

"Genocid u Jasenovcu i Srebrenici nije isti"

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da genocid u Srebrenici i Jasenovcu nije isti, jer su u ustaškom logoru u Jasenovcu tokom Drugog svjetskog rata Jevreji i Srbi sistemski ubijani tokom nekoliko godina.

On je u izjavi novinarima u Komiži na ostrvu Visu ponovio nedavnu izjavu da postoje različite vrste genocida, rekavši da "Srebrenica nije isto što i holokaust, nije isto što i Jasenovac".

Upitan smatra li da je u Srebrenici počinjen genocid, Milanović je odgovorio potvrdno.

"Ja kažem da jeste, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti drugo ime", dodao je hrvatski predsjednik.

On je rekao da je uvijek govorio da je u Srebrenici počinjen genocid, ali da "vidi da ima posla s ljudima koji su užasno agresivni i žele da određuju svaku riječ kako ćeš izgovoriti".

Ocijenio je da nije rekao ništa zlonamjerno ili pogrešno.

"Postoje genocidi i genocidi, žrtve i žrtve", ponovio je Milanović.

"Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid, moraćemo da nađemo drugo ime za ono što su nacisti i njemačka mašinerija napravili Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, to je holakaust, ali i to je genocid. Nije svaka žrtva ista, to je relativizovanje", rekao je hrvatski predsjednik.

On je ocijenio da Hrvati imaju delikatan, osjetljiv stav prema optužbama za genocid i da optužbe za genocid u Jasenovcu imaju svoju mjeru, koju "mnogi prelaze, govoreći o milionu ubijenih".

"Mnogi su sa srpske strane radili karijeru na tome. Mi Hrvati smo malo osjetljivi na to", ukazao je Milanović.

On je dodao da "gospoda iz Sarajeva, to nije službeno Sarajevo, to je Baščaršija, pokušavaju od svog naroda da naprave žrtvu veću nego što jeste".

"Upravo oni licitiraju mrtvima, ja to nikada ne radim", istakao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik Hrvatske je upitao je li i Vukovar genocid rekavši da Hrvatska ne govori da jeste, jer "ima neku mjeru".

"Ali, Vukovar je u dva mjeseca sistemski uništavan. Grad i ljudi. Meta su bili Hrvati i nešto Srba što je ostalo s Hrvatima u podrumima. I na kraju još Ovčara, ima li tu elemenata za razgovor o genocidu", zapitao je Milanović.

Ocjenu hrvatskog predsednika o različitim vrstama genocida i da Srebrenica nije isto što i holokaust, ranije su osudili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik Veća bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj Armin Hodžić.

Upitan o kitikama iz Sarajeva, Milanović je odgovorio da "zvanično Sarajevo ne postoji", iako bi on volio da postoji, već "samo jedna od tri strane koja govori ono što druge dvije strane ne podržavaju".

Povodom Hodžićeve ocjene da je izjavom o Srebrenici prešao preko civilzacijske linije, Milanović je odgovorio da za Hodžića nikad nije čuo i da "nije dovoljno zvati se Hadžić ili Hodžić da bi mogao da govoriš u ime bošnjačke zajednice u Hrvatskoj".

On je ocijenio da su to "prilike da etnobiznismeni dođu do izražaja", a u tom kontekstu je pomenuo i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca rekavši da on "nije pravi predstavnik Srba, već etnobiznismen koji se uklopio u postojeći zakonski okvir".

"Istovremeno slušamo pravog predstavnika Srba u BiH, kakav god da je, (Milorada) Dodika, nekome loš, nekome nije, koji kaže da meni vjeruje. Etnobiznismena mi je dosta, moj politički put nije etnički, već prije svega borba za istinu i pravdu", naveo je Milanović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније