Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ M.L.B. ]

07. 12. 2021. 09:18 >> 09:19

ZVANIČNIK ALIJANSE

Srbija i NATO partneri već 15 godina

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Havijer Kolomina Piriz izjavio je da je Srbija cijenjen i dugoročni partner Alijanse i da treba više učiniti kako bi srpski građani bili bolje upoznati sa saradnjom dvije strane.

U intervjuu agenciji Beta uoči posjete Beogradu, Kolomina Piriz je rekao da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i da od Beograda isključivo zavisi kakve će odnose imati sa alijansom.

"Srbija i NATO su partneri već 15 godina. Tokom tog vremena, naše partnerstvo se značajno razvilo. S druge strane, građani Srbije nijesu uvijek svjesni nivoa saradnje njihove zemlje i NATO-a, kao ni koliko toga radimo zajedno. Javna diplomatija je stoga još jedno polje gdje imamo posla, za dobrobit Srbije i NATO-a", kazao je Kolomina Piriz, koji danas počinje dvodnevnu posjetu Beogradu.

Kolomina Piriz, koji je od septembra ove godine zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbjednosnu politiku i njegov specijalni predstavnik za Kavkaz i centralnu Aziju, naveo je da je partnerstvo Srbije i NATO-a "jako i stabilno" i da dvije strane sarađuju na više nivoa, u političkom, vojnom i naučnom domenu.

"Srbija je cijenjen i dugoročni partner našeg saveza, još od 2006. godine, kada se učlanila u program NATO-a Partnerstvo za mir. Uopšteno gledano, sadašnja saradnja je intenzivna i obostrano korisna, uspostavljena na način da se najbolje ispune potrebe Srbije, pri čemu Srbija sama određuje dinamiku i opseg aktivnosti", dodao je španski diplomata.

On je rekao da je saradnja sa alijansom "od direktne koristi za građane Srbije, za mirnu i stabilnu budućnost te zemlje, kao i za širi region Zapadnog Balkana".

"Ovu poruku treba redovno i jasno saopštavati javnosti, i pozdravljamo podršku državnih organa Srbije u tome", kazao je zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније