Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ B.B. ]

08. 12. 2021. 16:53   >>  16:55 4

DODIK

Jedino rješenje poništenje Inckovog zakona o zabrani negiranja genocida

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je moguće rješenje postojeće političke krize u BiH poništenje odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka o nametnutom zakonu o zabrani negiranja genocida.

"Oni koji su kreirali odnose u BiH, SAD i njihovi partneri iz Savjeta za primjenu mira u BiH (PIK), sada treba da kažu da Visoki predstavnik to nije mogao da učini i da se onda donese neko zakonsko rješenje u vezi sa teškim zločinom u Srebrenici koje će biti rezultat razgovora strana u BiH", naveo je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Naglasio je da "Inckov zakon" ne može biti djelo pravnog nasljeđa, ako se pitanje genocida stavi na dnevni red institucija BiH.

Dodik je istakao da je i dalje na snazi odluka Republike Srpske da njeni predstavnici neće učestvovati u odlučivanju u institucijama BiH dok se ne poništi nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida.

Srpski član Predsjedništva BiH dalje je kazao da je inicijativa da RS povuče svoju saglasnost na postojanje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS) i Uprave za indirektnog oporezivanje politička, a ne ratna inicijativa.

"Mi ne želimo da ratujemo. RS ima načina da odbrani sebe, a čak i kada bi nas napali oružano, mi bismo se branili političkim sredstvima", kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS neće učiniti ništa što bi nju i "njene prijatelje" dovelo u opasnost.

Dodik je osporio legitimnost Savjeta za primjenu mira u BiH (PIK), navodeći da Rusija više ne djeluje u tom tijelu i da je to "neovlaštena grupa zemalja koja se bavi unutrašnjim pitanjima BiH".

"Oni će danas ponovo podržati Visokog predstavnika, a laž je da u BiH postoji Visoki predstavnik. Kako ne postoji Visoki predstavnik, ne postoji ni njegova Kancelarija (OHR)", ocijenio je on.

Dodao je da unapred odbacuje sve konstatacije iz saopštenja, koje će biti izdato danas poslije sjednice UO PIK-a.

Još je kazao da kod njega "ne prolaze" prijetnje sankcijama, dodavši da će Narodna skupština RS u narednom periodu osporiti svh 140 zakona koje su u prethodnom periodu nametnuli visoki predstavnici u BiH.

Prema njegovim riječima, na taj način RS će raditi u skladu sa Ustavom i "doprineće stabilizaciji prilika u BiH".

Kazao je da je pristao na uništenje raketa "Luna", koje su uskladištene u okolini Banjaluke.

Prema njegovim riječima, radi se o zastarjelom naoružanju, koje predstavlja realnu opasnost za građane Banjaluke i okoline, zbog čega treba da budu uništene.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније