Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

N1 [ B.B. ]

08. 12. 2021. 18:54 >> 19:00
2

ISPUNIO ZAHTJEVE GRAĐANA

Vučić vratio sporne zakone Skupštini

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Narodnoj skupštioni vratio Zakon o eksproprijaciji zbog "sumanuto kratkih rokova". Kazao je da se ne može reći da je taj zakon protivustavan, ali je istakao da mu Zakon o predsjedniku daje mogućnost da Skupštini vrati neki propis ukoliko smatra da ne uređuje neku oblast na odgovarajući način.

Vučić je naveo i da je potpisao izmjene Zakona o referendumu, jer one nijesu protivustavne, ali i da je zamolio Vladu Republike Srbije da Skupštini predloži izmjene tog zakona, kako bi se ispunili zahtjevi građana koji su prethodnih nedjelja protestovali.

"To je izlazak u susret građanima i ljudima koji su se uplašili da neko nešto radi protiv njihovih interesa, ne pada mi na pamet da išta radim protiv njih“, poručio je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Govoreći o planovima kompanije Rio Tinto da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra, Vučić je kazao da "mi moramo da vidimo suštinski hoćemo li mi da imao taj rudnik ili ne“, i da o tome treba da se pokrene javna debata.

Podsjetimo, Vlada Srbije je na večerašnjoj sjednici donijela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, i Narodnoj skupštini predložila izmjene Zakona o referendumu.

To su bili i zahtjevi koji su iznijeti na ekološkim protestima tokom kojih su prethodne dvije subote blokirane veće saobraćajnice u Srbiji.

Brojni građani, ekološki aktivisti i stručnjaci smatraju da se ova dva zakona mijenjaju kako bi pomogli sprovođenju projekta kompanije Rio Tinto za eksploataciju litijuma u Srbiji.

Predstavnik pokreta Kreni-promijeni Savo Manojlović proglasio je pobjedu građanskih protesta, nakon što je Vlada Srbije najavila izmjene Zakona o referendumu i iz Skupštinske procedure povukla Zakon o eksproprijaciji. Upozorio je ipak da ako sve ne bude formalnopravno završeno do petka, u subotu opet slijedi blokada saobraćajnica u Srbiji.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je u srijedu da je konačni cilj blokade saobraćajnica "protjerivanje Rio Tinta iz Srbije“ i da će nastaviti da poziva građane na proteste ukoliko Skupština grada Loznice ne donese odluku o brisanju projekta Jadar iz prostornog plana.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније