Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ R.B. ]

16. 01. 2022. 22:28   >>  22:39 4

REFERENDUM U SRBIJI

Vučić: Nema odlaganja izbora, "za" glasalo 60,48 %

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je nešto više od 60 odsto glasača podržalo predložene ustavne promjene na danas održanom referendumu.

Na konferenciji za novinare u sjedištu Srpske napredne stranke (SNS), Vučić je rekao da je za potvrđivanje ustavnih promjena na referendumu glasalo 60,48 odsto birača, a protiv je bilo 39,52 odsto učesnika glasanja.

Nevažećih listića je bilo 1,01 odsto.

Vučić je rekao da je to rezultat na 97,02 odsto prebrojanih glasova.

On je naveo je u regionu Centralne Srbije za promjene glasalo 66,48 odsto svih izašlih na referendum.

U Vojvodini je 60,3 odsto birača podržalo promjene, a u Beogradu je za izmjene glasalo 45,4 odsto građana.

"Čestitam građanima Srbije, oni su izglasali ustavne promjene na referendumu. Čestitam svima koji su glasali i za 'da' i za 'ne', to je bilo njihovo demokratsko opredjeljenje", kazao je on.

Dodao je da "gotovo nigdje nije bilo nikakvih problema" i da je zadovoljan kako je referendumski proces danas protekao.

"Srbija je ovim danas poslala veoma pozitivnu sliku u svijet. Vjerujem da ćemo uspjeti u narednom periodu da uradimo nešto po pitanju dalje demokratizacije, po pitanju nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva", istakao je on.

Komentarišući saopštenja nekih opozicionih stranaka koje su navele da je referendum "doživio krah" i da će zbog toga biti odloženi predstojeći izbori, Vučić je rekao da nema ništa protiv da se svaki put dogodi "takav krah".

Vučić je rekao da će izbori biti održani 3. april i da nema odlaganja.

Pitanje na koje su građani odgovarali sa "da" ili "ne" glasi "Da li ste za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava".

Prije raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to određeno Ustavom iz 2006. godine. Promjena Ustava je usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније