Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 12. 2013. 21:10 >> 21:10
1

BEOGRAD-PRIŠTINA

Bez dogovora u Briselu

Nije postignut dogovor o pravosuđu, jer je Priština ostala pri neprihvatljivom zahtjevu da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine, rekao premijer Srbije Ivica Dačić, nakon trilateralnog sastanka sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem. Stručna tijela će nastaviti da rade na rješavanju preostalih tehničkih pitanja, kaže Tači, prenosi RTS.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u Briselu da nije postignut dogovor o pravosuđu, jer je Priština ostala pri neprihvatljivom zahtjevu da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine.

Dačić je nakon trilateralnog sastanka sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem, naglasio da Beograd ostaje otvoren za dalje razgovore.

Rekao je da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u oblasti pravosuđa, ali da je prištinska strana odstupila od dogovora insistirajući na tome da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine.

"Želim da još jednom istaknem naše principijelno opredjeljenje, a to je da smatramo da i u ovoj oblasti treba da se uvažava realnost na terenu, a to znači da se dođe do praktičnog rješenja koje je primjenjivo. To praktično rješenje podrazumijeva i da se mora imati u vidu posebnost četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije", istakao je Dačić.

Prosto ne bi bilo dobro da albanski sudija sudi u Zubinom Potoku ili Leposaviću, kao što srpski sudija ne bi trebalo da sudi u Đakovici, kaže Dačić. 

Kako je rekao, zahtjev Prištine bi značio da se četiri srpske opštine na sjeveru utope u albanske opštine na jugu, što nije u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Ovi drugi predlozi koji su dolazili sa prištinske strane praktično znače da će sjever Kosova biti obuhvaćen u jednu albansku sredinu gdje će Albanci činiti 65 do 75 odsto stanovništva. To za nas jednostavno nije prihvatljivo", rekao je Dačić.

Premijer je istakao da se uprkos svemu nada da će izvještaj visoke predstavnice Ketrin Ešton u ponedeljak biti pozitivan.

"Ako izveštaj bude objektivan, videće se da je Srbija učinila apsolutno sve da ispuni uslove za dobijanje datuma (za početak pristupnih pregovora)", rekao je premijer Srbije.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније