Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Nova S [ B.B. ]

26. 01. 2022. 13:24   >>  13:31 3

ZBOG MILANOVIĆEVIH IZJAVA

Ukrajina razmišlja o demaršu za hrvatsku ambasadorku

Izjava Zorana Milanovića da će Hrvatska povući svoje vojnike iz Ukrajine u slučaju da kriza u toj zemlji eskalira i da toj zemlji nije mjesto u NATO-u, jer je jedna od najkorupiranijih zemalja na svijetu, naišle su na oštre reakcije javnosti. Premijer Hrvatske Andrej Plenković pokušao da je da ublaži skandal izvinjenjem, ali to nije mnogo pomoglo, jer je ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo ambasadorku Hrvatske u Kijevu na razgovor i najavila demarš.

"NATO pojačava prisutnost, mi s tim ne moramo ništa, niti ćemo imati išta. Ako dođe do eskalacije povući ćemo do zadnjeg hrvatskog vojnika. To nema veze s Ukrajinom, nego sa Bajdenovom politikom. Vidim nekonzistentnost i opasno ponašanje. Ovo se događa u predgrađu glavnog grada Rusije i načini postoje da se Ukrajina sačuva, bar 99 odsto, da joj se ekonomski pomogne“, rekao je Milanović.

On je dodao i da Ukrajini nije mjesto u NATO-u, jer je to jedna od najkorumpiranijih država na svijetu.

Kakav su odjek imale riječi hrvatskog predsjednika najbolje pokazuje činjenica da je premijer te zemlje Andrej Plenković potrčao da se izvini Kijevu. Plenković je Milanovićeve izjave nazvao "nestvarnim“ i dodao da su riječi da je Ukrajina "jedna od najkorupiranijih zemalja na svijetu“ uvredljive.

"Izvinjavam se Ukrajincima, Ukrajinkama, u ime hrvatske Vlade. Izvinjavam se Ukrajini, jednoj od prvih država koja je priznala državu Hrvatsku i koja trenutno ima okupirane djelove, kao što je nekada imala Hrvatska“, naveo je Plenković i demantovao Milanovićevu tvrdnju da Ukrajina nije ništa dobila od EU.

Hrvatski premijer rekao je da su mu te riječi zvučale kao da "nekakav ruski zvaničnik govori“ i naglasio da je Ukrajina, što kroz bespovratnu pomoć, što kroz zajmove dobila 17 miliona eura iz Brisela.

Što se tiče povlačenja hrvatske vojske iz Ukrajine u slučaju eskalacije situacije, što je Milanović najavio, Plenković je začuđeno pitao "odakle su uopšte sve te teze?" i dodao da hrvatskih vojnika u toj zemlji uopšte nema. Kako je pojasnio, kontingent hrvatskih vojnika koji je bio u Poljskoj, gdje je poslat zbog migrantske krize na granici sa Bjelorusijom, vratio se nedavno u Hrvatsku.

Plenkovićevo izvinjenje nije umanjilo bijes Kijeva. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine oglasio se traživši od Zagreba "javno opovrgavanje uvredljivih izjava Pedsjednika Hrvatske i njihovo neponavljanje ubuduće“. Ambasador Ukrajine danas će Hrvatskoj uručiti odgovarajući demarš, saopštila je danas ambasada te zemlje u Zagrebu.

Navodi se da je u ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova bila pozvana ambasadorka Hrvatske Anica Ðamić, kojoj je, kako se navodi, prenesen stav o rezolutnoj neprihvatljivosti izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića upućenih na adresu ukrajinske države.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније