Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

26. 01. 2022. 14:40   >>  14:41 1

POČETKOM FEBRUARA

Izetbegović odbio poziv da se obrati parlamentu RS

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odbio je poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića da se obrati na sjednici entitetskog parlamenta, koja će se održati početkom februara.

Izetbegović se zahvalio Čubriloviću na pozivu, navodeći da je on član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i da je u tom domu već vođena rasprava o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

"Uvjeren sam da ćemo nastaviti diskusiju, jer blokada koja je bespotrebno nametnuta, nikome ne donosi dobro", napisao je Izetbegović u odgovoru predsjedniku parlamenta RS.

Izetbegović je ocijenio da je iznalaženje najprihvatljivijih rješenja za BiH stvar državnih institucija, a ne entitetskih, i da se o tome može razgovarati samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i ostalim nadležnim državnim institucijama.

Dodao je da SDA u Narodnoj skupštini RS predstavlja niz veoma iskusnih i sposobnih poslanika, koji, kako je naveo, "mogu dati konstruktivan doprinos rješavanju situacije u kojoj se društvo i država nalaze, ali samo u dijelu koji se odnosi na entitet RS".

Izetbegović smatra da postoji jednostavna formula za izlazak iz krize u BiH.

Prema njegovim riječima, to je da niko ne dovodi u pitanje Ustav BiH, presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, Dejtonski mirovni sporazum, uključujući i poziciju Visokog predstavnika i Evropsku konvenciju o osnovnim ljudskim pravima i slobodama.

Lider SDA je naveo da je potrebno i da ne postoji diskriminacija na etničkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

"Stoga vam predlažem da već na narednoj jsednici kao prvi korak u ovom smjeru stavite van snage neustavni Zakon o ljekovima i medicinskim sredstvima RS, te zaključke kojima se krši Dejtonski mirovni sporazum i podriva ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine", naglasio je Izetbegović.

Dodao je da su "upravo odustajanje od blokada i povlačenje neustavnih zakona i zaključaka osnovni preduslovi za poboljšanje aktuelne političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније