Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

14. 12. 2013. 10:36 >> 10:38
1

U SANDŽAKU

Vehabije vrbuju djecu za džihad

Sve počinje u džamijama i ispred njih. Hiljade knjiga o vehabizmu podijeljeno je mladima u Sandžaku u proteklih petnaestak godina. Kod nekih od njih, uglavnom povučenih, nezadovoljnih životom, teškom ekonomskom situacijom, ili sa nekim drugim problemima, one su našle plodno tlo.

 

Ubrzo su građani Novog Pazara i okoline sve češće počeli da viđaju mladiće sa bradama i kratkim, tričetvrt pantalonama, kako šetaju gradom. Godinama kasnije oni su, praktično, postali baza za regrutovanje ratnika za džihad koji već tri godine bijesni u Siriji. Jedan od njih je i 19-godišnji Mirza Ganić, koji je u Siriju otišao prije nego što je i završio gimnaziju.

"Nikoga oni ne vrbuju direktno, ali znaju kome treba da se obrate. Uvijek biraju mlađe osobe, za koje ocijene da su nesigurni, povučeni", priča za Bli jedan od građana Novog Pazara koji je zbog toga što se otvoreno protivio vehabijama često od njih dobijao i prijetnje.

Vehabije odlaze u iste džamije, kao i svi muslimani. Cilj im je da u određenoj džamiji postanu većina i da dalje šire vehabizam. Osim po karakterističnim bradama i kratkim pantalonama, vehabija se u džamiji od ostalih razlikuje i po načinu na koji se moli.

"U dijelu molitve kada se stoji, na primjer, oni ne stoje skupljenih nogu, čime vjernik pokazuje skromnost i skrušenost pred Alahom, već raširenih nogu", priča sagovornik Blica.

Prve vehabije na ovim prostorima pojavile su se sa završetkom rata u Bosni, kada su iz Saudijske Arabije, gdje je vehabizam zvaničan pravac islama, počeli da stižu emisari koji su, najprije u Fojnici, počeli da šire ovo učenje. Ti emisari bili su i dobro plaćeni jer je Saudijska Arabija preko njih željela da proširi svoj uticaj u Evropi. Cijela akcija išla je, inače, preko Beča koji važi za nezvanični evropski centar vehabizma.

Na ruku im je, osim ratnih dešavanja i teške ekonomske situacije, išla i podijeljenost islamske zajednice u Srbiji, gdje su se obje strane najmanje bavile vjerom, što je vehabijama otvorilo prostor da se predstave kao zagovornici "prave vjere".

Do srpskih bezbjednosnih službi stizale su čak i informacije da su dolasku vehabija u Srbiju kumovali i ljudi bliski Islamskoj zajednici u Srbiji, ali glavni muftija Mešihata IZUS Muamer Zukorlić kaže da ga čude takve tvrdnje i da nije ni čuo za Mirzu Ganića.

"Srbija treba da ima više islamske vjere", dva puta je ponovio na pitanje Blica kako komentariše odlazak ovog mladića u Siriju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније