Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

N1 [ I. P. ]

27. 01. 2022. 07:51   >>  07:53 1

AMBASADOR SAD

ZSO ni u vrijeme Ahtisarija nije trebalo da ima izvršne funkcije

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenier izjavio je da je u toku izrade predloga bivšeg specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija vodio pregovore o aranžmanima koji bi zaštitili etničke zajednice na Kosovu i da "ni tada niko nije imao na umu nešto što bi imalo drugi sloj vlasti, nešto sa izvršnim funkcijama".

"Moja vlada i dalje misli, ne govorim vam ništa novo, da očekujemo od vlade Kosova da se pridržava obaveza koje je preuzela. Što znači da smatramo da treba da postoji Zajednica opština sa srpskom većinom. Ali, kao što smo mnogo puta rekli, vjerujem da vam je čak i moj kolega Met Palmer rekao upravo za ovim stolom, mi vam ne diktiramo šta da radite i kako treba da bude", kazao je Hovenier u intervju za Radio-televiziju Kosova.

Kazao je da je to "suverena odluka" koju Vlada Kosova mora da donese i da su ohrabrili Vladu Kosova da razmotri modele koje smatra da bi mogli da funkcionišu za Zajednicu srpskih opština (ZSO) i riješi to pitanje.

Hovenier je naglasio i da bi Vlada Kosova trebalo da sprovede sporazum iz Vašingtona.

"Ova administracija nastavlja da se pridržava stava da su obaveze iz Vašingtona bile važne obaveze i očekujemo od vlasti u Prištini i Beogradu da ih u što većoj mjeri sprovedu“, kazao je on i dodao da taj sporazum od koristi za obje zemlje.

Hovenier je rekao i da je u dijalogu Kosova i Srbije dosta toga urađeno, ali da još uvijek ima mnogo posla i da treba imati u vidu da se suverenitet, teritorijalni integritet Kosova ne dovode u pitanje.

"I da, moj dolazak ovdje možete shvatiti kao dodatni pokazatelj interesovanja SAD da pomognu našim partnerima na Kosovu i da pomognu vlastima u Srbiji da postignu sporazum o normalizaciji. SAD vjeruju da bi ovo trebalo da bude sveobuhvatan sporazum fokusiran na međusobno priznavanje. Radiću na tome. Mislim da možete vidjeti znakove da naši evropski partneri takođe ulažu sve napore u ovom dijalogu koji vodi EU da bi postigli napredak", kazao je američki mabasador.

Podvukao je da EU i SAD imaju isti cilj u procesu dijaloga.

"Mislim da imamo isti cilj kao i EU za ovaj proces od početka, a to je da Kosovo zauzme svoje mjesto u zajednici zemalja. Suverenitet Kosova, teritorijalni integritet Kosova, ova pitanja se ne dovode u pitanje", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније