Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

16. 12. 2013. 21:47 >> 21:47
1

PREDLOŽIO AMANDMANE

Josipović: Referendum o ćirilici nije ustavan

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas da ne misli da je referendum o dvojezičnosti "nešto dobro i nešto ustavno".

Treba se držati zakona što uključuje provjeru da li je predmet referenduma onakav kakav bi trebalo da bude prema Ustavu, dodao je on, pošto su predstavnici štaba za odbranu hrvatskog Vukovara predali Saboru 680.000 potpisa za raspisivanje referenduma o upotrebi manjinskog jezika i pisma.

 

 

On je ocijenio i da "nije siguran da Ustav nije došao u jedno stanje debalansa", i da će se u budućnosti otvoriti pitanje cjelovite ustavne revizije.

Josipović je objasnio i da je sam predložio ustavne amandmane, jer je, kao predsjednik Republike, jedan od ovlašćenih predlagača.

"Moja ambicija nije bila da amandmanskim putem učestvujem u proceduri, već da ponudim neka poboljšanja. Prepoznao sam neke slabosti, mislim da je riječ i o ozbiljnim slabostima koje će se pokazati u sprovođenju Ustava", rekao je Josipović u Drnišu gdje je otvorio radove na uređenju i obnovi glavnoga gradskog trga Poljana, piše Hina.

Predstavnici štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacije koja je protivnik upotrebe ćirilice, predali su hrvatskom Saboru potpise za referendum kojim traže da se upotreba manjinskog pisma i jezika dozvoli samo u sredinama gdje pripadnici manjina čine najmanje polovinu stanovništva, a ne trećinu kao sada.

Hrvatski političari, uključujući i opoziciju, većinom se protive održavanju takvog referenduma koji bi ograničio prava nacionalnih manjina.

Kako je najavljeno, promjenama Ustava Hrvatske, koje su u toku, biće definisane teme o kojima se može odlučivati na referendumu, kao i cenzusi za prihvatanje takvih odluka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније