Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 12. 2013. 13:11 >> 13:15
12

HOĆE I RTV

Hrvati žele svoj entitet u BiH

Više od 50 odsto Hrvata podržava uspostavljanje hrvatskog entiteta u BiH, a oko 90 odsto insistira na RTV kanalu na hrvatskom jeziku pri javnom servisu.

Kako je pokazalo istraživanje Istraživačkog centra Filozofskog fakulteta Univerziteta u Mostaru, većina ispitanika, 53,2 odsto, izjasnila se za hrvatski entitet, dok se 91,4 odsto izjasnilo za uspostavljanje RTV kanala na hrvatskom jeziku.

 

 

Istraživanje o položaju Hrvata u BiH sproveli su studenti, uz pomoć profesora, na uzorku od 2.000 Hrvata iz cijele BiH ispitanih telefonskom anketom od 9. do 13. decembra. 

Šef Istraživačkog centra doc. dr Mate Buntić je rekao da su rezultati očekivani. 

"Ovo je prilika da Hrvati nešto kažu sami o sebi, a ne da uvijek govore drugi o njima. Činjenice su tu, a nadam se da će politika imati sluha da prepozna rezultate i u skladu s njima preduzme određene korake", rekao je Buntić. 

Prema njegovim riječima, rezultati istraživanja pokazali su da Hrvati u BiH imaju gotovo jedinstven stav u pogledu osnovnih nacionalnih pitanja, ali isto tako pokazuju svojevrsnu zasićenost političkim elitama, prenosi Hina.

B92

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније