Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 02. 2013. 12:41 >> 12:36

NJUJORK TAJMS

Hrvati prodali oružje za pobunjenike u Siriji?

Njujork Tajms objavio je novi tekst o hrvatskom oružju u rukama sirijskih pobunjenika tvrdeći kako je nekoliko aviona punih oružja u decembru i januaru odletjelo iz Hrvatske, prenosi Index.hr.

Oružje nije došlo direktno do Sirije već preko Saudijske Arabije koja je, tvrdi Njujork Tajms, i finansirala te ogromne pošiljke oružja. Američki medij se pritom poziva na američke i evropske zvaničnike upoznate sa situacijom.

Oružje je u ruke sirijskih pobunjenika počelo pristizati u decembru putem pošiljki koje su u zemlju počele ulaziti iz Jordana. Zvaničnicii SAD-a i evropskih zemalja nijesu  željeli javno da komentarišu pošiljke oružja kazavši samo kako se radi o vrlo osjetljivoj stvari.

,,Jugoslovensko oružje u januaru je počelo da se pojavljuje u video snimcima koje su na YouTube postavljali sirijski pobunjenici", piše Njujork Tajms. Radi se o više vrsta oružja, od puški, granata, automatskog oružja i raketa. Sve je to dokumentovao bloger Elito Higins koji piše pod pseudonimom Brown Moses koji je i označio na kartama gdje je viđeno ,,jugoslovensko" oružje.

On je prvo oružje primijetio početkom januara u sukobima u Dara regiji nedaleko od Jordana, a u februaru ga je uočio u video snimcima iz više regija - Hame, Idliba i Alepa! Zvaničnici upoznati s transferom oružja kazali su kako se radi o oružju koje je preostalo iz ratova koji su se devedesetih vodili na Balkanu, te da je riječ o hiljadama pušaka i  o nepoznatoj količini municije!

Njujork Tajms piše kako je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo navode i tvrdnje da su postojale takve pošiljke. Saudijski zvaničnicii takođe su odbili zahtjev za intervju o pošiljkama oružja, a komentara nema ni od jordanskih zvaničnika.

Portparolka hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova Danijela Barišić kazala je za Njujork Tajms kako Hrvatska, otkad je počelo Arapsko proljeće, nije prodavala oružje niti Saudijskoj Arabiji niti sirijskim pobunjenicima.

Igor Tabak, hrvatski vojni analitičar kazao je kako su nekad mnoge zemlje bivše Jugoslavije prodavale oružje iz balkanskih ratova na crnim tržištima, dok se sada, posebice Hrvatska strogo pridržava međunarodnih pravila o transferima oružja. Ipak se radi o zemlji koja ova godine ulazi u Europsku uniju, dodaje.

,,Ne mogu zamisliti da bi se tako velike količine oružja prebacile bez znanja države. To nije nemoguće, samo je malo vjerojatno. Moguće bi bilo da to naprave obavještajne službe, no nemamo nikakvih dokaza da bi se zaista radilo o nečemu takvome", kazao je Tabak.

Podsjetimo, hrvatska Vlada  je prošle sedmice Indexu demantirala prodaju oružja. "Republika Hrvatska nije niti donirala niti prodavala oružje iz arsenala MORH-a i Oružanih snaga", rekli su za Index  iz Službe za odnose s javnošću Vlade RH.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније