Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

07. 01. 2014. 21:33   >>  21:33

BIVŠI PRIPADNIK DB

Hrvatska:Mustaču ukinut pritvor

Zdravku Mustaču hrvatski sud ukinuo privor. Mustača, kao i Josipa Perkovića, njemačko pravosuđe traži zbog sumnje da je umiješan u ubistvo Stjepana Đurekovića.

Hrvatski sud ukinuo je istražni pritvor bivšem čelniku jugoslovenske Službe državne bezbjednosti Zdravku Mustaču, koga Njemačka optužuje, zajedno s bivšim saradnikom Josipom Perkovićem za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. kod Minhena.

 

 

Mustač će kao i njegov bivši saradnik Perković, koji takođe čeka odluku o izručenju Njemačkoj, kao zalog da neće napustiti Hrvatsku, sudu morati da preda lična dokumenta.

Odluku da se Mustač pusti iz Remetinca donijelo je vanraspravno vijeće velikogoričkog Županijskog suda, čiji je sudija istrage ranije i odredio istražni zatvor.

S obzirom da Mustač poslije hapšenja 1. januara po evropskom nalogu za hapšenje nije pristao na izručenje Njemačkoj, sud u Velikoj Gorici o tome će odlučivati u četvrtak.

Dan ranije na zagrebačkom Županijskom sudu odlučivaće se o Perkovićevom izručenju.

Perkovićev branilac Anto Nobilo ranije je kazao da za izručenje ima niz zakonskih prepreka, dok je sam Perković tvrdio da postupak pred njemačkim sudom u kojem je osuđen ne ocjenjuje kao "fer suđenje" i da smatra da je u slučaju ubistva Đurekovića nastupilo apsolutno zastarijevanje.

Njemačke optužbe da su učestvovali u ubistvu Đurekovića, Perković i Mustač i ranije su odbacivali, ističući da su žrtve neistinitog iskaza operativca Udbe Vinka Sindičića, koga su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

U nekoliko medijskih istupa, Nobilo je rekao da je privatnom istragom utvrdio da tadašnje hrvatske bezbjednosne službe nijesu učestvovale u ubistvu Đurekovića, već da su odgovorne službe iz Srbije i Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније