Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 01. 2014. 09:02 >> 09:02
14

DAN SRPSKE

Proslava je poruka da rat u BiH nije gotov

Proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske predstavlja poruku da rat u BiH još nije gotov, ocijenio je akademik Muhamed Filipović, komentarišući održavanje niza događaja kojim se obilježava 22. godina kako je 1992. godine Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini (BiH) usvojila Deklaraciju o proglašenju "Srpske Republike BiH" na čelu sa Radovanom Karadžićem.

 

Još ranije, 24. novembra 1991. godine, osnovana je ''Skupština srpskog naroda u BiH''. Naziv "Srpska Republika BiH" u Republika Srpska zvanično je promijenjen 12. augusta 1992. godine. Zato, kako ističe čelnik Instituta za istraživanje genocida iz Kanade prof. Emir Ramić, 9. januar predstavlja početak implementacije agresije na Republiku BiH i sprovođenja genocida nad Bošnjacima.

''Tada je počelo stvaranje genocidne tvorevine na tlu države Bosne i Hercegovine'', rekao je on.

Inače, današnjoj proslavi Dana RS, kako je najavljeno, prisustvovaće premijer Srbije Ivica Dačić, dok će liturgiju u banjalučkom Sabornom hramu povodom Dana RS i krsne slave RS, Svetog arhiđakona Stefana, predvoditi patrijarh srpski Irinej.

Akademik Filipović tvrdi kako smisao izjava predsjednika RS Milorada Dodika da je nezavisnost RS politički cilj po svojoj sadržini predstavlja antiustavno djelovanje.

''To podliježe krivičnom djelovanju. A po svom značenju i onome što se nama time poručuje, to je da rat za tzv. srpsku Bosnu nije završen i da je RS samo jedna faza, odnosno mostobran za ostvarenje druge faze, a to je stvaranje 'srpske Bosne' i uključenje Bosne u Srbiju, uz ustupak Hrvatima, koji im je Karadžić dao obećavajući im 'sedam njihovih općina'. U taj se kontekst uklapa izjava patrijarha Irineja da je njegova posjeta Banja Luci potvrda državnosti RS. Sve su to znaci da napredak Srbije u ekonomiji i približavanju Srbije EU ohrabruje ne evropske, već provelikosrpske snage'', izjavio je akademik Filipović za agenciju Anadolija.

Čelnik Koordinacije nevladinih organizacija "Prvi mart" Emir Suljagić rekao je za AA kako je uvjeren da "RS neće dočekati svoju treću deceniju", te da joj je, po njemu, vrijeme odbrojano.

"Kad bi same želje Milorada Dodika i Beograda bile dovoljne, BiH danas ne bi ni postojala. Želja Dodika je da je RS bude politički stabilna, kao i Ivice Dačića. Želja Aleksandra Vučića je da RS bude duga vijeka. Ona neće biti duga vijeka. Ne može se živjeti sa takvom količinom nepravde koji utjelovljuje RS i oni će to vidjeti vrlo brzo", rekao je Suljagić.

Članica svjetske Asocijacije istraživača i profesora genocida i ugledna univerzitetska profesorica sociologije dr. Janja Beč-Neumann izjavila je kako obilježavanje 9. januara kao Dana RS predstavlja nastavak politike poricanja genocida i zločina.

''Ta proslava meni znači jedan oblik poricanja. Liči mi, ako bih to vizuelno iskazala, na jednu hijenu koja se hrani mrtvima, a ne živima, koja se ceri, a niz lice joj cure krvave sline! Meni to tako izgleda. Mislim da je to nečasno, apsolutno, mislim da je neistinito i da vrijeđa, ne samo žrtve i porodice žrtava, već i sve one ljude, prije svega u Vojvodini, koji su bili protiv rata i sukoba'', izjavila je Beč-Neumann za AA.

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније