Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 01. 2014. 08:22   >>  08:25

SRBIJA I EU

Pregovori počinju Kosovom

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević kazala je da će Beograd nastojati da što prije počne otvaranje pregovaračkih poglavlja, te da očekuje da prvo bude otvoreno poglavlje 35.

 

"Naše je da probamo da idemo što brže u otvaranje poglavlja, ne samo da bismo ih brzo zatvorili, već s namjerom da to postane tema u našoj javnosti i za EU, a ne samo pitanje normalizacije odnosa s Prištinom", kazala je šef Pregovaračkog tima Srbije sa EU za list Politika.

Ona je istakla da očekuje da najprije bude otvoreno poglavlje 35 u kome su grupisana pitanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Dodatna novina u poglavlju 35 je da, pored predstavnika Evropske komisije, učestvuju i predstavnici Evropske spoljne službe, koji učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine. 

Miščevićeva je potvrdila da na skriningu 22. januara EU predstaviti koji su elementi za koje oni smatraju da treba raditi na daljoj primjeni Briselskog sporazuma. Tu je i pitanje nastavka pregovora o pravosuđu, kao i pravljenje analize šta je do sada urađeno i šta valja još uraditi. 

"Postoji veliki interes EU, ali i zemalja članica, da prvo budu otvorena poglavlja 23 i 24, ma koliko ona bila velika. I mi smo veoma zainteresovani da što prije počnemo veoma ozbiljno da radimo na pitanjima slobode, bezbjednosti i vladavine prava, jer je to zaista u našem najvećem interesu. Ali, tu dodajem, na primjer, poglavlje 32 koje se odnosi na kontrolu trošenja javnih finansija i u okviru kojeg moramo da napravimo veoma jasan sistem kontrole finansija, uz tehničku i finansijsku pomoć EU i uz njihova iskustva", istakla je Miščevićeva. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније