Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 01. 2014. 16:49 >> 16:49
2

REGIONALNO POVEZIVANJE

Podržavaju Kostićevu ideju

Saradnja i povezivanje u regionu, prema ocjenama stručnjaka, jedan je od načina da kompanije budu prepoznatljive, konkurentnije i da uspješnije nastupaju na trećim tržištima.

Predstavnici velikih kompanije iz okruženja uglavnom podržavaju regionalno povezivanje uz ocjenu da bi saradnja doprinijela lakšem i bržem proboju na treća tržišta.

Ideja o regionalnom povezivanju kompanija potekla je od predsjednika MK grupe, Miodraga Kostića, koji je već nekoliko puta predlagao stvaranje velike regionalne kompanije pod nazivom AMANP, koja bi okupila najjače brendove iz bivše Jugoslavije.

Naziv kompanije činila bi početna slova firmi koje bi se, prema njegovoj ideji, ujedinile - Agrokor, MK grupa, Atlantik Grupa, Nektar i Podravka. Ta zajednička kompanija bi, kako je objasnio Kostić, imala jednu upravu i prihod od oko sedam milijardi eura.

Iz hravtskog Agrokora su Tanjugu kazali da je Kostićeva ideja odlično strateško razmišljanje i nešto o čemu je ta kompanija uvijek govorila.

"To je jedini ispravan put razvoja regionalnih kompanija radi njihove konkuretnosti", rekli su iz Agokora.

Predstavnici Atlantik grupe, jednog od vodećih prehrambenih preduzeća u regionu, smatraju da su kompanije na ovim prostorima, koliko god značajne i velike u regionalnim okvirima, i dalje mali subjekti na velikim trećim tržištima i da će za značajniji uspjeh na njima morati da pronađu uspješnu formulu zajedničkog nastupa.

"To može, ali ne mora biti vlasničko povezivanje. Međutim, u svakom obliku povezivanja treba voditi računa o nivou dopuštene koncentracije, u skladu sa zakonskom regulativom koju kontrolištu agencije za zaštitu konkurencije na pojedinim tržištima u svakom pojedinačnom sektoru, isto kao i o vertikalnoj integraciji", saopštili su iz te kompanije.

Iz Atlantik grupe su dodali da su uvijek otvoreni za razgovor o svakoj inicijativi i da, kada je riječ o rastu i razvoju poslovanja, ne posmatraju kompanije po geografskim oznakama, već kroz viziju poslovne logike i obostranog interesa.

Stručnjaci ocjenjuju da prostor za takvu saradnju postoji ne samo u prehrambenoj industriji, već i u sektorima metalske, elektro i namjenske, kao i hemijske, farmaceutske ili drvoprerađivačke industrije.

Direktor Biroa za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije, Mitar Pržulj, rekao je za Tanjug da su sve inicijative koje doprinose regionalnom povezivanju i povećanju konkurentnosti privrednih društava dobrodošle i da ih treba podržati.

"Regionalna saradnja i poslovno povezivanje jeste jedan od načina da kompanije budu prepoznatljive i konkurentne na velikim tržištima", smatra Pržulj.

Udruživanje kompanija, kako je dodao, doprinosi povećanju robne razmjene, unaprijeđenju privredne saradnje i uspješnijem suočavanju sa izazovima koje donosi ulazak u EU.

Među pozitivnim primjerima regionalnih poslovnih alijansi, kako je naveo, je kompanija Aleksandrija iz Zvornika u Bosni i Hercegovini (BiH), gdje je organizovana proizvodnja konditorskih i mlinskih proizvoda, dok je primarna proizvodnja brašna organizovana u Čurugu u Srbiji, gotovih proizvoda u Crnoj Gori, a slobodan plasman konditorskih roba na čitavom tržištu zemalja potpisnica Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније