Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 01. 2014. 10:06 >> 10:06
4

OBJAVLJENI TRANSKRIPTI

Klinton '99: Tači, preuzmi vođstvo

Predsjednička biblioteka nekadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona objavila je nove dokumente o bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, ali i o odličnim odnosima koje su u to vrijeme imali Hašim Tači i američki predsjednik.

 

U transkriptu razgovora Tačija i Klintona od 25. juna 1999., neposredno nakon bombardovanja SRJ, pišu beogradski mediji, Klinton čestita Tačiju na potpisivanju sporazuma o demilitarizaciji i transformaciji OVK.

„Zadovoljan sam što se to desilo istog dana kad su srpske snage završile povlačenje s Kosova“, rekao je Klinton, na čemu mu se Tači zahvalio i poručio da je to i njegov uspjeh, ali je i obećao poštovanje ljudskih prava na Kosovu.

„Vaša izjava o poštovanju ljudskih i manjinskih prava je veoma važna. Poslije patnje naroda Kosova, vaše preuzimanje vođstva u ovom pitanju je dokaz svima da je svrha naših poduhvata bila pravedna“, poručio je Klinton, na šta mu je Tači odgovorio.

„Hvala vam, gospodine predsjedniče. Nova bitka koja nas sada čeka je povratak izbjeglica, rekonstrukcija, izgradnja građanskog društva i održavanje slobodnih i višestranačkih izbora. I ovo ćemo uraditi kroz naše mehanizme, ali takođe uz vašu pomoć i podršku. Želim vam dobro zdravlje i uspjeh i u životu i u radu“, kazao je Tači Klintonu.

U drugom dokumentu, memorandumu koji je Semjuel Berger, Klintonov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, uputio svom šefu, a koji datira iz septembra 1998., navodi se kako su razmatrane opcije „za izbjegavanje humanitarne katastrofe na Kosovu i promociju političkog sporazuma“.

„Kako se približava zima, a Milošević je još uvijek prkosan, učesnici su se složili da je došlo vrijeme da se međunarodni zahtjevi za postizanje političkog rješenja i kraj nasilja protiv civila podrže kredibilnom prijetnjom vojnom akcijom NATO“, navodi se u dokumentu i dodaje da im je najveći problem kako obezbijediti podršku saveznika, ali i da im je Rusija najveća prepreka jer je protiv upotrebe sile.

Zatim, u dokumentima su otkriveni detalji sastanka pet dana pred početak napada na SRJ. Njemu su, između ostalih, prisustvovali Bil Klinton, Madlen Olbrajt, Semjuel Berger.

Detaljno su analizirani planovi NATO za vazdušne udare i razmatrano je kako bi Beograd mogao da odgovori na vojne udare.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније