Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 01. 2014. 10:19 >> 10:30
4

LAZANSKI TVRDI

Radikalni islamisti ne mogu biti mirne komšije

U slučaju da na teritoriji Sirije uslijedi prekid vatre između pobunjeničkih frakcija i radikalnih islamističkih zajednica, u zemlje regiona, moglo bi da se vrati oko 300 islamista, koji su kao dobrovoljci otišli u sveti rat - džihad. Na taj način bi se, na udaru terorističkih napada mogle naći Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija i Crna Gora, iz kojih su se ovdašnje vehabije pridružile organizacijama povezanim sa Al Kaidom.

Politički analitičar Miroslav Lazanski kaže za Kurir da oni po dolasku u domicilne države predstavljaju veliku opasnost.

"Zovu ih bijela Al Kaida upravo zato što mogu da naprave cirkus. Obučeni su, plaćeni da ubiju, a povrh svega toga to su mlade usijane glave. Poslije godinu dana ratovanja u Siriji naravno da od njih ne možemo očekivati da budu mirne komšije, da idu u crkvu i nedjeljom gledaju fudbalsku utakmicu. Njihova indoktrinacija će se svakako ispoljiti. Možda ne odmah, ali neminovno je da hoće", navodi Lazanski i naglašava da zbog toga bezbjednosne službe, prije svega BiH, Kosova i Albanije, treba da prate ko dolazi - od granica do mjesnih zajednica.

S njim se slaže i general u penziji Momir Stojanović, koji podsjeća da je on još 2004. upozoravao na opasnost od prodora vehabijskog pokreta.

"Deset godina kasnije vidi se da su oni postali naša realnost. Okupljaju se u džamijama, posjeduju video-kasete na kojima se veličaju teroristički napadi i prikazuju bombaši-samoubice. Glavni problem je to što mi nemamo zakonsku regulativu koja će sankcionisati takve namjere i udruživanja. Koliko mi znamo o njihovim vezama, tokovima finansiranja, edukaciji i vojnoj obuci, indoktrinaciji? Nedovoljno, a to je dvostruka opasnost - na spoljnopolitičkom planu jer pokazujemo da blagonaklono gledamo na problem, ali i po bezbjednost naše zemlje", zaključio je bivši direktor Vojnobezbjednosne agencije.

Podsjetimo, Slobodna sirijska vojska, koja se zalaže za svrgavanje režima Bašara el Asada, postavila je uslov za prekid borbe s radikalnom Islamskom državom Irak i Levant, koji su zatražili zbog pretrpljenih gubitaka, ali samo ako ispoštuju njihov uslov - protjeraju strane dobrovoljce.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније