Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 01. 2014. 15:35 >> 17:01

IZRUČENJE PERKOVIĆA

Advokat uložio žalbu

Advokat Josipa Perkovića, nekadašnjeg funkcionera Udbe, Anto Nobilo, danas je uložio žalbu na rješenje Županijskog suda u Zagrebu, da se njegov klijent izruči njemačkom pravosuđu na temelju evropskog naloga za hapšenje, javila je hrvatska Radio-televizija.

Njemačko pravosuđe traži izručenje Perkovića zbog ubistva emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Njegov advokat žalbu je podnio posljednjeg dana žalbenog roka i zbog velikog interesa medija, danas je sazvao konferenciju za medije na kojoj je pojasnio pravne okolnosti žalbe.

On tvrdi da to nije stvar odugovlačenja već da je želio da je dobro i na miru pripremi.

"Sud može odbiti priznanje evropskog naloga za hapšenje, ako je prema domaćem pravu krivični postupak zastarjeo, a postoji nadležnost RH na temelju domaćeg prava", istakao je Nobilo.

On je pritom naglasio da se zastarjelost uvijek utvrđuje samo prema pravu države izručenja.

"To je sasvim nesporno iz brojnih međunarodnih pravnih dokumenata i brojne, nesporne sudske prakse u Europi", naglasio je Nobilo.

Kazao je da u ovom slučaju odluku velikogoričkog suda, prema kojoj ne postoje uslovi za izručenje Perkovićevog nekada nadređenog Zdravka Mustača, neće koristiti kao argument.

"Argumenti su isti kao i u žalbi Županijskom sudu - tvrdimo da se zabranjuje izručenje jer je u Hrvatskoj nastupila zastarelost, ponavljamo da je Državno tužilaštvo dva puta odbacilo krivičnu prijavu protiv Perkovića te da on u Nemačkoj ne bi imao pravedno suđenje", rekao je Nobilo.

Perković je uhapšen 1. januara, neposredno nakon što je na snagu stupio evropski nalog za hapšenje, a po potjernici Njemačke. Perković je dva dana kasnije pušten iz pritvora i uz posebne mjere upozorenja očekuje pravosudnu odluku.

Ukoliko Vrhovni sud Hrvatske potvrdi odluku Županijskog suda, Nobilo je najavio žalbu Ustavnom sudu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније