Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 01. 2014. 17:02 >> 20:32
4

IRINEJ ARTEMIJU

Upozoravam te posljednji put !

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je raščinjenog vladiku Artemija Radosavljevića i njegove sljedbenike da se "u pokajanju sa puta raskola vrate u svešteno jedinstvo".

Patrijarh je, u pismu koje je objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve, naveo da je to poslednji poziv, pošto su prethodno poslata pisma, poruke upućene preko telefaksa, kao i neposredni apeli, ostali bez odgovora.

"Zbog svega toga Vam ponovo i posljednji put pišemo, i upozoravamo Vas, iskreno i otvoreno: ne idite dalje stranputicom raskola, i to u vremenu prepunom iskušenja po naš mnogo napaćeni vjerni narod," napisao je Irinej.

Patrijarh je ocijenio da je raskol "velika rana na tijelu Crkve, veliki grijeh pred Bogom, grijeh koji ni mučenička krv ne može oprati".

Artemije je raščinjen odlukom Sabora krajem 2010., kada mu je oduzet čin vladike eparhije raško-prizrenske, a on vraćen u red monaha. Iako mu je čin oduzet, Artemije do danas služi liturgije, uglavnom u crkvama na Kosovu i obavlja druge vjerske dužnosti.

Patrijarh je naveo da Artemije vjeruje da mu je eparhija raško-prizrenska "od Boga data", i podsjetio na njegove ranije izjave da je "odgovoran jedino pred Hristom Spasiteljem i Svevišnjim Bogom".

"Pitamo sebe i Vas - u kojoj ste Vi to Crkvi i pred kojim Bogom doživotni kanonski arhipastir. Da li je moguće da Vi poričete da Vas je Sabor SPC izabrao, hirotonisao i ustoličio, povjerivši Vam, u svoje vrijeme, Eparhiju raško-prizrensku", napisao je Irinej.

Patrijarh je naveo da je odluka Sabora da Artemija raščini "iznuđena", jer je on pokazao nemoć da odgovorno upravlja eparhijom.

"Umjesto ovih neistina bilo bi bolje da se sjetite onoga što ste sami tvrdili i što je svakome u Crkvi jasno - da liturgija koju služe raskolnici nije liturgija. Prema tome, Vaše pričešće nije pričešće, Vaše tajne nijesu Svete Tajne Crkve Božje, i sve što činete služi jedino na duhovnu propast kako Vas, tako i onih koji Vas slijede i koji učestvuju na tim sabranjima," ocijenio je Irinej.

Upozorio je Artemija da će, ukoliko se i ovaj put ogluši o poziv, "teška srca" morati da preuzme dalje kanoske mjere protiv njega, ali nije naveo koje.

(Blic)

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније