Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92 ]

15. 01. 2014. 12:55 >> 12:55

VODI SE ISTRAGA

Oružje za Siriju ide preko BiH?

Obavještajno-bezbjednosne agencije EU i SAD pokrenule su do sada najveću istragu o švercu naoružanja iz BiH i angažovanju džihadista za sirijsko ratište.

 

U okviru te akcije, kako prenosi "Glas Srpske", turska policija je u utorak pretresla kancelarije humanitarne organizacije Insan Hak Huriet (IHH) u šest gradova u Turskoj i privela pet osoba.

To je banjalučkom listu potvrdio izvor blizak bezbjednosnim agencijama u BiH dodavši da je troje privredenih često boravilo u BiH, a da jedan najvjerovatnije ima i državljanstvo BiH. Svi privedeni su osumnjičeni za veze s "Al-Kaidom".

“Pretresi i hapšenja povezani su sa švercom naoružanja za Siriju iz BiH koje je išlo preko IHH-a. U vezi sa tim je i vrbovanje terorista i slanje džihadista iz BiH na sirijsko ratište”, rekao je neimenovani izvor "Glasa".

Pozivajući se na agenciju Anadolija, list piše da su po nalogu turskog tužilaštva juče ujutro pretresene kancelarija IHH-a u gradu Kilisu na jugu Turske, tri kancelarije u Istanbulu i dve u Kajseriju.

“Zvaničnici nijesu saopštili povod pretresa tokom kojeg su zaplijenjeni računari. U Kajseriju je traženo još jedno lice za koje je utvrđeno da se nalazi van zemlje”, javila je agencija.

U IHH-u juče je potvrđeno da je njegov magacin nedaleko od sirijske granice pretresen i da je pri tom jedan službenik pritvoren. Turske vlasti zaustavile su krajem prošle godine kamion koji se kretao prema Siriji i koji je prevozio oružje i municiju prilikom čega je uhapšeno troje ljudi.

Nezvanično, oružje je bilo iz BiH, piše “Glas” i dodaje da su vozači rekli da su "nosili pomoć u ime IHH-a". Po naređenju guvernera oblasti Hataj, u kojoj se to desilo, kamion je pušten i policija nije mogla da prebroji i utvrdi o kakvom je naoružanju tačno riječ.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније