Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

15. 01. 2014. 13:07   >>  13:07 4

22 GODINE

Hrvati slave Dan priznanja

Hrvatska danas slavi Dan priznanja u spomen na 15. januar 1992. godine kada je postala međunarodno priznata država, odnosno država koju je priynala Evropska unija dok je u zemlji trajao Domovinski rat.

 

Na ovaj dan prije tačno 22 godine, Njemačka je s Hrvatskom uspostavila i diplomatske odnose. Dva dana prije Evropske unije, 13. januara 1992., Hrvatsku je priznao Vatikan koji je priznanje Hrvatske i Slovenije najavio još 20. decembra 1991.

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, 19. januara 1992. godine. Istoga dana to je učinila i Njemačka, ali uz odluku da njeno priznanje na snagu stupa 15. januara 1992, zajedno s ostalim članicama EU-a.

Udruženja proistekla iz Domovinskog rata jutros su, povodom Dana priznanja, na zagrebačkom groblju Mirogoj položili vijence i zapalili svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje.  

Na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata jutros je vijenac položilo i svijeću zapalilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније