Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92 ]

11. 02. 2014. 11:57 >> 11:57
9

STABILNI SMO

Dodik: Nećemo izbore u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su protesti u Federaciji BiH (FBiH) politički motivisani i da su vanredni izbori neprihvatljivi.

 

"Političke snage iz FBiH traže eskalaciju nemira na nivou cijele BiH, u RS je situacija stabilna i mirna i vandalizam i problemi u Federaciji nijesu razlog za održavanje vanrednih izbora u cijeloj zemlji", rekao je Dodik za "Glas Srpske".

BiH se sastoji od dva entiteta - FBiH, u kojoj su prošle nedjelje buktali nemiri, i RS, gdje protesta nije bilo. 

"Od početka događaja pokušava da se nametne priča da je navodno u BiH nešto problematično sa stanovišta onoga što se dešava u Federaciji, a uporno izbjegavaju da kažu da je problem u nekoliko federalnih kantona gdje je srušena vlada i to tamo treba riješiti. Organi na nivou cijele BiH, koliko vidim, funkcionišu", kazao je Dodik reagujući na zahtjeve iz Federacije da zbog novonastale situacije u cijeloj zemlji budu održani vanredni izbori. 

"To je neprihvatljiv predlog, a to što su neki zapalili zgradu Predsjedništva BiH neka je druga priča sarajevske čaršije, a ne odnosa u BiH", objasnio je on. 

Dodik je naglasio da je u atmosferi ovako nagomilanih problema u Federaciji, Srpska stabilna i mirna i da razumije sve što se dešava. 

"RS je svjesna da ima problema, ali ti problemi nijesu razlog za vanredne izbore niti su razlog za rušenje. Treba ići na redovne izbore i završiti tu priču", rekao je Dodik, podsjetivši da se izbori održavaju u oktobru i da do tada treba pripremati demokratsku atmosferu, a ne praviti vanrednu situaciju. 

Vlada FBiH pozvala je juče sve političke subjekte na usvajanje izmjena propisa i donošenje odluke o održavanju vanrednih izbora u BiH, a predlog izmjena zakona bi trebalo danas da bude upućen Parlamentu BiH na usvajanje po hitnom postupku. 

"Ako izmjene ne bude moguće usvojiti u kratkom roku, visoki predstavnik Valentin Incko treba da ih nametne", rekao je juče federalni premijer Nermin Nikšić poslije pregovora sa demonstrantima u Sarajevu. 

Ovakav stav zauzelo je u nedjelju rukovodstvo bošnjačke Socijaldemokratske partije, a da bi vanredni izbori bili dobri za BiH smatra i takođe bošnjačka Stranka demokratske akcije kao i član Predsjedništva BiH iz redova tog naroda Bakir Izetbegović. 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS juče je saopšteno da je stanje bezbjednosti u Srpskoj zadovoljavajuće i da nije zabilježen nijedan incident proteklih nekoliko dana, iako su i u tom entitetu pozivi za proteste bili aktivni putem društvenih mreža, ali su i otkazivani. 

Načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević rekao je da se prate dešavanja u Sarajevu, naglasivši da je razgovarao sa navijačkim grupama i da niko nema volju da podrži takve skupove na prostoru tog grada. 

Protest je održan juče jedino u Prijedoru, gdje je delegacija protestanata gradonačelniku Marku Paviću uručila spisak zahtjeva, pa je dogovoreno da se u petak ponovo razgovara o pitanjima koja su postavili. 


Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније