Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 02. 2014. 13:31   >>  13:31 11

RADIĆ SMATRA

Izvan NATO-a Srbija beznačajna

Nakon eventualnog ulaska Crne Gore u NATO, Srbija treba da razmotri svoj status vojno neutralne zemlje, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

On je ocijenio da eventualni ulazak Crne Gore u NATO neće dodatno pogoršati odnose sa Srbijom, ali takav razvoj situacije treba da natjera srpsko rukovodstvo da razmotri status zemlje koja je formalno vojno neutralna, a gotovo potpuno okružena članicama Sjevernoatlantskog saveza.

Radić je danas rekao da bi Srbija, ukoliko ostane formalno vojno neutralna, iako okružena NATO članicama, izgubila mehanizme da utiče na svoju bezbjednost, ali i na položaj milion i po Srba koji žive u okruženju.

"Ideja vojne neutralnosti nije definisana nijednim dokumentom koji bi mogao da se operacionalizuje u realnom životu, niti je to ideja koju je Srbiji priznala bilo koja velika sila. Tim prije što mi više nemamo ni argument sile, jer smo u proteklom periodu dramatično ruinirali svoje oružane snage", rekao je Radić.

Radić je ocenio da bi Srbija, ukoliko ostane jedina zemlja Balkana van NATO, izgubila i svoj regionalni značaj koji joj "prirodno pripada po veličini, broju stanovnika i istorijskom nasljeđu".

"Apsurdno je da se Srbija sama odriče mehanizama da utiče na svoj položaj i položaj oko milion i po Srba koji žive u okruženju. Oni su dio srpskog etnosa i, bez obzira na to što Srbija poštuje nezavisnost zemalja u kojima oni žive, a ne bi valjalo da je to drugačije, ona ima i obavezu da brine o njihovom položaju što neće moći da učini ako ostane izolovana", rekao je on.

Analitičar je dodao da bi se smanjile i šanse Srbije da uđe u Evropsku uniju ukoliko trajno ostane van NATO.

"Zbog događaja u periodu od 1991. do 2001. godine, u procesu evropskih integracija od nas se traži neka vrsta bezbjednosne garancije koju u EU percipiraju kao članstvo u NATO", rekao je Radić.

Govoreći o odlučnom protivljenju javnog mnjenja Srbije eventualnom približavanju NATO, Radić je rekao da je zadatak državnog rukovodstva da građanima objasni da neke stvari moraju da se urade zbog državnih i nacionalnih interesa, a ne da zbog čestih izbornih kampanja uvijek ide linijom manjeg otpora.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније