Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Dojče vele

11. 02. 2014. 14:43 >> 16:53
17

PATRIJARH RUSKI

Makedonska crkva žrtva nesporazuma

Skoro 50 godina nakon proglašenja autokefalnosti, Makedonska pravoslavna crkva je i dalje isključena iz društva kanonskih pravoslavnih crkava. SPC odbija da joj prizna autokefalnost, a Grčka crkva se protivi imenu.

Makedonska javnost je iznenađena izjavom patrijarha Ruske pravoslavne crkve, Kirila da su njegovi predlozi za rješenje kanonskog statusa nepriznate Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske Arhiepiskopije (MPC-OA) u prošlosti bili odbijeni.

Kiril se prije dva dana u Moskvi sastao sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim i tom prilikom izrazio želju da pomogne u rješavanju spora koji Makedonska pravoslavna crkva ima sa Srpskom i sa Grčkom pravoslavnom crkvom.

„Pronalaženje puta za kanonizaciju MPC je veoma važno u ovom momentu. Kanonski status vaše crkve je od velikog značaja zato što će on obezbijediti makedonski identitet, jezik i kulturu“, rekao je Kiril.

U spor se uključila i Grčka pravoslavna crkva

Makedonska pravoslavna crkva je proglasila autokefalnost u julu 1967. godine, ali je ostala nepriznata u pravoslavnom svijetu. Priznavanju se najprije usprotivila Srpska pravoslavna crkva koja insistira da MPC može da dobije autokefalnost samo uz njenu saglasnost. Pregovori o statusu traju više od 45 godina, ali rješenja nema. SPC nudi makedonskoj crkvi autonomni status u okviru SPC, ali to makedonski sveštenici odbijaju.

U međuvremenu se u spor uključila i Grčka pravoslavna crkva koja ne priznaje ime makedonskoj crkvi.

U vrhu Makedonske crkve kažu da ne znaju o kakvim se predlozima radi. Oni koji znaju smatraju da je bolje te predloge ne iznositi u javnosti.

„Bolje je da se određeni predlozi oko rješavanja spora ne tretiraju u javnosti“, kaže portparol MPC-OA, vladika Timotej. „Mi smo u međuprocesu u kome treba da rješavamo stvari, a prijedlozi nisu jednostavni, zato što obuhvataju čitav set pitanja. SPC nam ne priznaje status, a grčka crkva nam ne priznaje ime“, kaže Timotej.

Nema poziva na 'Carigradski sastanak'

Ruski patrijarh Kiril podsjeća da „to što je MPC izvan porodice kanonskih crkava, slabi njenu poziciju“. Toga su svjesni i u makedonskoj crkvi. Njeni predstavnici ne dobijaju pozive za velike skupove pravoslavnih crkava.

U okviru priprema za Sveslavenski sabor sljedeće godine, vaseljenski patrijarh Vartolomej je za 9. mart ove godine sazvao pripremni sastanak u Carigradu sa poglavarima svih kanonskih pravoslanih crkava. Makedonska crkva, međutim, do sada nije dobila poziv.

„Ne vjerujem i ne očekujem da dobijemo poziv za sastanak u Carigradu“, kaže Timotej.

Ipak, dobro upućeni u crkvenu problematiku u Makedoniji prognoziraju da upravo 'Carigradski sastanak' i posebno najavljeni Sabor mogu da stave tačku na problem Makedonske crkve.

 

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније