Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92/Beta ]

12. 02. 2014. 15:21   >>  15:48 63

TUŽITELJKA U HAGU

"Njegoš slavio ubijanje Muslimana"

Tužilaštvo Tribunala na suđenju Radovanu Karadžiću tvrdilo je da je Petar II Petrović Njegoš u svom epu "Gorski vijenac" "slavio ubijanje Muslimana, odnosno poturica".

 

 

Tužiteljka Katrina Gustavson (Catrina Gustafšon) opširno je citirala stihove iz "Gorskog vijenca" tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka odbrane Gojka Kličkovića koji je u glavnom iskazu pomenuo da se Radovan Karadžić, tokom rata u BiH, često pozivao na taj Njegošev spjev.

Zastupnica optužbe citirala je dijalog vladike Danila i Vuka Mićunovića u kojem se - u slobodnom prevodu sa engleskog - poziva na "čišćenje naše zemlje od njevernika" i kaže da "naša bitka neće biti okončana dok mi ili Turci ne budemo istrijebljeni". 

Po tumačenju tužiteljke Gustavson, to je bio "poziv na etničko cišćenje zemlje od Muslimana".

"Njegoš u "Gorskom vijencu" "slavi ubijanje Muslimana, uništavanje njihovih kuća i rušenje njihovih džamija", sugerisala je tužiteljka. 

Ograđujući se da nije proučavao Njegoševo djelo, svjedok Kličković koji je poslije rata bio premijer Republike Srpske, uzvratio je da dovođenje u vezu "Gorskog vijenca" sa zločinima tokom sukoba u BiH, "izlazi iz okvira lijepog ponašanja". 

"Ja osuđujem svako razaranje i ubijanje", kazao je svjedok, dodajući da je Njegoš opisivao istorijske događaje od "prije 200 godina". 

Na primjedbu tužiteljke da je sam izjavio da je Karadžić "upoređivao Gorski vijenac s tekućim događajima", Kličković je odgovorio: "Ne, nijesam čuo". 

U dodatnom ispitivanju, Karadžić koji se brani sam, pitao je svedoka "kada je Njegoš živio i napisao svoj spjev", a Kličković je odgovorio: "U vrijeme turskog nadiranja i osvajanja Balkana i činjenja velikih zločina i skoro uništavanja hrišćanstva", dodajući da su "Njegoš i vladika Danilo bili na svojoj zemlji". 

Precizirajući da je "Gorski vijenac" napisan u 19. vijeku i da opisuje događaje iz 17. vijeka, Karadžić je slobodarsku poruku spjeva ilustrovao stihovima: "Tirjaninu stati nogom za vrat... to je ljudska dužnost najsvetija" i "Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom". 

Bivši predsjednik RS optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, 1992-95. godine. 

Karadžić je danas pred sudije izveo i zaštićenog svjedoka KW-545 koji je govorio na sjednici zatvorenoj za javnost. 

Suđenje se nastavlja sjutra.

 

Пратите нас на

Коментари63

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније