Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 02. 2014. 11:22 >> 11:27
34

JAKŠIĆ O PROTESTIMA

Bosna nemirna, Dejton stabilan

Protesti u Bosni i Hercegovini (BiH) ne mogu dovesti do revizije Dejtonskog sporazuma, jer međunarodnoj zajednici odgovara da tu zemlju održava „na aparatima“ i da ne nudi drugo rješenje, kazao je Portalu RTCG urednik spoljno-političke rubrike Politike, Boško Jakšić.

 

Komentarišući rezultate ankete Portala RTCG prema kojima je 55,1 odsto posjetilaca ocijenilo da protesti u BiH neće dovesti do revizije Dejtonskog sporazuma, Jakšić je kazao da bi bilo realno da se promijeni način uređenja te države, zbog stanja u kojem se nalazi.

„Uređenje BiH očigledno ne funkcioniše, ali mislim da do njegove promjene neće doći, jer međunarodna zajednica ne nudi nikakvo drugo rješenje, već se BiH sve vrijeme lagano održava „na aparatima“, ne bi li se dočekao neki trenutak u kojem će se iskazati dobra politička volja da se BiH preko reda primi u Evropsku uniju po receptu Rumunije i Bugarske. Realno je da se promijeni okvir BiH, ali mislim da se to neće dogoditi“, precizirao je Jakšić.


Jakšić je naveo i da nije saglasan sa ocjenama da su protesti u BiH pokrenuti kako bi se ukinula Republika Srpska (RS).

 „Ne bih „kupio“ tu teoriju, jer nema razloga za ukidanje RS, u smislu da se u Banja Luci strahuje od stvaranje unitarne Bosne, a očigledno je da će nacionalni koncept na kojem počiva BiH potrajati duže. Mnogo više u takvim ocjenama vidim pravdanje za opstanak Dodikove vlasti nego realnu opasnost po ukidanje RS“, rekao je on.

Jakšić je ocijenio i da mora da prođe vrijeme prije nego što bi BiH mogla da postane unitarna država.

„Mogao bih da napravim paralelu s odnosima Srbije prema Kosovu, jer mora da prođe vrijeme kako bi se građani BiH navikli da ta država ubuduće može funkcionisati na drugi način. Za sada je za to prerano, jer jer koncept na kome počiva BiH prenacionalan,  zbog činjenice da su sve partije u toj zemlji nacionalne na tužan način i po istom konceptu koji je Bosnu uveo u rat i nažalost ne vidim da će se tu nešto dramatičnije mijenjati“, zaključio je Jakšić.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније