Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 03. 2013. 21:09 >> 21:03
4

NAKON HAGA

Perišić: "Šefe, da si me slušao, ne bi bili ovdje"

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilo Perišić, koji je oslobođen za ratne zločine pred Haškim tribunalom, ocijenio je večeras da je oslobađajuća presuda dokazala da VJ nije kontrolisala Vojsku Republike Srpske i Srpsku vojsku Krajine u građanskom ratu.

U prvom intervjuu nakon oslobađanja, Perišić je za Televiziju B92 rekao da je VJ pružala pomoć oružanim snagama Srba u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj sa ciljem da se Srbi odbrane, ostanu na svojim ognjištima i "odbrane goli život", a ne da bi omogućila da se izvrše pojedini zločini.

"Vojska Republike Srpske je bila posebna vojska jer je imala državu, Ustav, zakone, politički i vojni vrh. U odnosu na VJ ona je bila samo jedna od potencijalnih savezničkih vojski", rekao je Perišić i dodao da su u njoj radili Srbi oficiri bivše JNA koji su sa prostora Bosne i Hrvatske, kao što su iz JNA neki oficiri otišli u vojske Hrvatske, Slovenije, Makedonije i BiH.

Perišić je rekao da to što je Jugoslavija plaćala te oficire ne znači da ih je kontrolisala, da je ta odluka donijeta prije nego je on postao prvi čovek vojske i da je motiv za to bila isključivo odbrana od neprijatelja a ne ratni zločini.

"Apsurd je da neko iz VJ bude optužen zato što brani granice i državu i štiti nacionalne interese, dok američki generali i političari štite svoje nacionalne interese nekoliko desetina hiljada kilometara daleko od svoje teritorije", rekao je Perišić.

On je rekao da glavni grad BiH, Sarajevo, nije bio otvoreni grad, kao Pariz u Drugom svetskom ratu, već "pravo ratište" sa 60.000 muslimanskih vojnika koji su se borili protiv VRS i često svojim aktivnostima iznuđivali akcije vojske bosanskih Srba.

"Svakako, kao profesionalni vojnik znam da u bilo kojem ratu stradaju civili, najviše civili. A posebno u građanskom ratu, naročito u vjerskom-nacionalnom građanskom ratu. Ali, žrtve su bile podjednako na svim stranama", rekao je Perišić.

On je dodao da nije imao prilike da kontaktira sa prvim čovekom VRS Ratkom Mladićem u Hagu, i da s obzirom na njegovo stanje nije imao ni potrebe za tim, ali da je pričao sa bivšim predsednikom SRJ i Srbije Slobodanom Miloševićem.

"Kada smo se vidjeli, on mi je rekao: "Momo, lija, lija, pa dolija. Evo i tebe ovdje". A ja sam mu odgovorio: "Šefe, da si me malo više slušao, ne bi ni ti ni ja bili ovdje" - rekao je Perišić.

Govoreći o Miloševiću, Perišić je rekao da on nije bio nacionalista i da nije kriv za ono za šta je bio optužen pred Haškim tribunalom, već da je samo branio interese srpskog naroda.

Perišić je rekao da ga "ne tangira" to što je pred hrvatskim sudom u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora a da je srećan zbog povratka u Srbiju zbog toga što će moći da odgovori na optužbe za špijunažu pred srpskim sudom.

On je rekao da se više neće baviti politikom, već da će se baviti unucima, pisanjem knjiga i paraglajdingom.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније