Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 03. 2013. 10:12   >>  10:06

BEOGRAD

Ukinuta presuda i Mihalju Kertesu

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je presudu Apelacionog suda kojom je bivši direktor Uprave carina Srbije Mihalj Kertes osuđen na šest i po godina zatvora zbog iznošenja deviza na Kipar, izjavio je Kertesov advokat Predrag Milovančević.

Milovančević je agenciji Beta rekao da je Vrhovni kasacioni sud vratio predmet Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje.

"Uvažen je zahtev za zaštitu zakonitosti koji je Kertesova odbrana podnijela Vrhovnom kasacionom sudu, a koji je utvrdio da su učinjene povrede zakona na koje je odbrana ukazivala", rekao je Milovančević.

Apelacioni sud će u ponovljenom postupku odlučivati o svim navodima žalbe koju je odbrana podnijela na prvostepenu presudu Specijalnog suda, kojom je Kertes osuđen na 8 godina zatvora.

"Najdelikatnije je pitanje retroaktivne primene krivičnog zakonodavstva i suspendovanja ustavnih jemstava, koja su učinili i prvostepeni i drugostepeni sud", rekao je Milovančević.

Kertes je osuđen zbog zlupotrebe službenog položaja od sredine 1994. godine do 5. oktobra 2000. godine, jer je dio novca carine bez pravnog osnova dao za 1.182 preduzeća i za druga pravna lica, a po nalogu tadašnjeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića i potpredsjednika Savezne vlade Jovana Zebića, kao i da je bez odobrenja Narodne banke Jugoslavije na Kipar iznijeto najmanje 38 miliona njemačkih maraka.

Specijalni sud ga je prvostepeno osudio na osam godina zatvora, a Apelacioni sud je ublažio kaznu na šest i po godina zatvora.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније