Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 03. 2014. 18:08 >> 18:08

MSP HAG

Pravni tim: "Srbi su žrtve genocida"

Srpski pravni tim izjavio je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da su u ratu u Hrvatskoj počinjeni ozbiljni zločini nad Hrvatima, ali da oni ne predstavljaju genocid i da Srbija za njih ne može biti odgovorna jer u to vrijeme nije postojala.

Zločini nad Hrvatima nisu dostigli, a kamoli prešli prag genocida. Ono što se dogodilo ne predstavlja genocid, rekao je šef srbijanskog pravnog tima Saša Obradović pred najvišim sudom UN-a.

Srbija je danas počela da odgovara na tužbu Hrvatske za genocid u ratu od 1991. do 1995., za smrt 12.500 ljudi, stradanja 7.700 logoraša i uništavanje 1.500 vjerskih objekata. Zagreb od Beograda traži podatke o još 865 nestalih.

Nesporno je da su se dogodila ubistva hrvatskih civila i zatvorenika, rekao je Obradović i ustvrdio da su ih počinili pojedinci i grupe srpske nacionalnosti.

Hrvatska prošle sedmice nije predočila nijedan dokaz, dokument ili izjavu svjedoka o genocidnoj namjeri vođstva Srbije, bivše JNA ili hrvatskih Srba, kazao je Obradović.

Prema njegovim riječima, Srbija ne može biti odgovorna za zločine počinjene prije nego što je ona, odnosno SR Jugoslavija, osnovana kao država, 27. aprila 1992. Većina zločina u Hrvatskoj počinjena je 1991., podsjetio je Obradović i pozvao sud da odbaci hrvatske dokaze jer su, kako je kazao, falsifikovani, pristrasni i nemaju minimum dokazne vrijednosti.

Srbija u kontratužbi iz 2010. optužuje Hrvatsku za genocid nad lokalnim Srbima u Oluji u ljeto 1995. za koju je Obradović rekao da je bila ofanziva sprovedena s genocidnom namjerom da se Srbi unište, djelimično ili potpuno, kao etnička grupa.

Naveo je podatke po kojima je tokom i nakon akcije ubijeno 1.719 Srba, a 6.361 u cijelom ratu. U Oluji je nestalo oko 900 Srba, a 400 ekshumiranih tijela još čeka identifikaciju, rekao je Obradović govoreći o akciji koju Hrvatska smatra legitimnom vojno-policijskom operacijom oslobađanja do tada okupiranih područja.

U tužbi protiv Hrvatske, srpski tim traži da Hrvatska ukine nacionalne praznike - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dan hrvatskih branitelja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније