Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 03. 2014. 17:40 >> 17:40

PRAVNO PITANJE

Dačić: Miloševići treba da se vrate u Srbiju

Predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS) su danas izjavili, na godišnjicu smrti Slobodana Miloševića, da njegova prodica treba da se vrati u Srbiju.

Lider SPS-a i premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da je povratak porodice nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića u Srbiju pravno pitanje.

Dačić je u obraćanju novinarima u Palati Srbije danas rekao da je na temu povratka porodice Milošević više puta razgovarano, čak i sa bivšim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i da je "pitanje je da li neko smije da se vrati ili ne smije i da li se vodi proces ili ne".

Premijer Srbije je rekao kako neko treba javno saopštiti da li se protiv porodice Milošević vodi proces ili ne i hoće li biti uhapšeni ako dođu ukoliko se žele vratiti.

On je rekao da su pripadnici porodice Milošević razočarani odnosom Srbije prema Miloševiću.

"Mnogi od njih, ne računajući Miru Marković, ne žele da dođu jer smatraju da se Srbija ponijela nekorektno prema svom bivšem predsjedniku i njegovoj porodici", rekao je Dačić i dodao da ne traže aboliciju za odgovornost prema bilo kome, ali da se poslije 14 godina treba znati da li je neko odgovoran ili ne.

Dugogodišnji funkcioner SPS-a i bivši ministar srbijanske Vlade Milutin Mrkonjić je povodom godišnjice smrti Slobodana Miloševića u ćeliji Haškog tribunal prije osam godina obišao njegov grob u Požarevcu i odao mu počast položivši cvijeće.

Mrkonjić je rekao da je Milošević ubijen u Hagu i da očekuje da će država omogućiti povratak njegove porodice u Srbiju. On je tom prilikom rekao novinarima da od sadašnjeg državnog vrha očekuje da omogući da se Miloševićeva porodica vrati u zemlju.

"Očekujem da posebno ovo rukovodstvo države oda priznanje Miloševiću kao predsjedniku ubijenom u Hagu, da li kroz ulicu, da li kroz nešto drugo... I da se njegova porodica vrati u zemlju", izjavio je on, prenose beogradski mediji.

Mrkonjić je u obraćanju novinarima iznio stav da vrijeme svaki dan potvrđuje ono što je Milošević govorio, da nema Dejtonskog sporazuma koji definiše temelje Republike Srpske ni rezolucije UN 1244 vezane za Kosovo ne zna se šta bi bilo sa Srbima preko Drine i u Srbiji.

Cvijeće na njegov grob, pored velikog broja građana koji su mu odali počast, položili su i predsjednik Pokreta socijalista (PS) i ministar u srbijanskoj vladi zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin i predstavnici Srpske radikalne stranke (SRS).

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније