Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 03. 2013. 15:59   >>  15:57 1

INICIJATIVA

Hrvatska vraća porez na šund

Hrvatsko Ministrastvo finansija odlučilo se na novi potez - vraćanje poreza na šund, otkriva zagrebački "Jutarnji list" i navodi da će za ozbiljnu muziku PDV biti pet odsto, a za rok i festivale čak 25 procenata.

 

 

Uoči ulaska Hrvatske u Evropsku uniju nulta stopa PDV-a, koja je važila za knjige, pozorišne i bioskopske ulaznice, "otišla je u istoriju", navodi dnevnik i ukazuje da se već zna da će se za knjige primjenjivati povlašćena stopa PDV-a od pet odsto.

Vlada bi "ovih dana" trebalo da odluči i o povlašćenoj stopi PDV-a na pozorišne, bioskopske, muzejske i koncertne ulaznice, odnosno o četiri kategorije ulaznica koje su u većini zemalja Unije objedinjene u jednu kategoriju - "ulaznice za kulturne događaje".

Nezavisno od toga o kakvim je predstavama, filmovima, koncertima riječ, opterećeni su istom stopom PDV-a, najčešće povlašćenom, podsjeća list i kao primjer daje susjednu Sloveniju gdje je ta stopa PDV-a već godinama 8,5 odsto, Austriju i Italiju sa stopom 10, Poljsku i Španiju (osam), Švedsku i Holandiju (šest) ....

Izuzetak od takve prakse je izrazito neoliberalna Velika Britanija u kojoj nema povlašćene stope PDV-a ni na kakva kulturna događanja.

U predlogu se Ministarstvo finansija Hrvatske rukovodilo pozitivnom praksom, a i Ministarstvo kulture je dalo preporuku da stopa PDV-a na ulaznice za sva kulturne događaje iznosi pet odsto.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније