Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 03. 2013. 21:17 >> 21:11

ZAPADNI BALKAN I EU

File: Ambiciozan program EU za proširenje

Evropski komesar Štefan File je danas u Briselu izjavio da Evropska komisija radi na programima na osnovu kojih bi se u zemljama kandidatima za prijem u Evropsku uniju u kratkom roku otvorila radna mjesta i sprovele socijalne reforme.

Evropska komisija i Savjet ministara Evropske unije "pripremaju ambiciozan program za proširivanje" u prvoj polovini ove godine, rekao je File u raspravi koju je grupa socijalista u Evropskom parlamentu sazvala s ciljem da se razmotre socijalne i druge posljedice evropske krize na proces širenja članstva Unije.

U raspravi su učestvovali i predstavnici zemalja zapadnog Balkana. Evropski komesar je objasnio da bi se i preko mehanizma - fonda Okvira za investicije na Zapadnom Balkanu obezbijedila sredstva za izgradnju i osavremenjavanje bitnih sektora transporta, energetike, zaštite od klimatskih promjena i socijalnog sektora.

 

 

File je rekao da je od velike koristi jačanje zone slobodne trgovine CEFTA na zapadnom Balkanu. CEFTA se može produbiti i proširiti liberalizacijom sektora usluga, uz pospješenje uslova za inostrane investicije tako što će se unaprijediti infrastruktura i logistika u regionu.

File je takođe kazao da je to Evropska komisija najavila u Strategiji proširivanja koju su prihvatili lideri EU. Osvrćući se na "zabrinutost zbog socijalnih posljedica proširivanja", ukazao da je Evropska komisija u toj strategiji najavila "Dijalog o zapošljavanju i socijalnim reformama" u zemljama na putu za prijem u EU.

To znači privredni rast svih u procesu proširivanja, u skladu sa strategijom EU za jačanje privrede, konkurentnosti, inovacija i otvaranja novih radnih mjesta do 2020. godine.

  Taj dijalog ima za cilj izradu programa otvaranja radnih mjesta i socijalnih reformi, uz praktične korake da se ti ciljevi postignu. Dijalog će ove godine krenuti sa Crnom Gorom  i Turskom,a iduće godine i sa Srbijom i Makedonijom.

File je naveo da je ekonomska kriza u Evropskoj uniji imala teške posljedice i po zapadni Balkan, uz veliku nezaposlenost, posebno omladine, siromašenje i pogoršanje uslova poslovanja zbog slabe vladavine zakona i visokog nivoa "sive ekonomije".

Otuda je povratak na trajniji privredni rast veliki izazov za zemlje Zapadnog Balkana, upozorio je komesar, dodavši da je Evropska komisija spremna da vladama u regionu pomogne u tome.

To konkretno i u kratkom roku znači najavu ojačanog nadzora privreda zemalja regiona koje se približavaju prijmu u EU, te će se od vlada tih zemalja zahtijevati da srednjoročno napreduju i ojačaju ekonomske programme i politiku.


Evropska komisija će nastaviti da koristi Okvir za finansiranje Zapadnog Balkana za kreditiranje investicija u ključnim sektorima transporta, energetike, sprječavanja klimatskih promjena i socijalnih mjera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније