Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 04. 2014. 08:18   >>  09:14 4

UMJESTO BANA

I Jeremić i Tadić hoće na čelo UN-a

Za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, po isteku mandata Ban Ki Muna, pored Vuka Jeremića zainteresovan je i lider Nove demokratske stranke Boris Tadić, piše beogradska štampa.

 

Šef diplomatije Ivan Mrkić kaže, za Novosti da bi „Jeremić svakako bio odličan kandidat, sa neobično bogatom biografijom".

"Osim kvalifikovane ličnosti, najbitnije je da se procijeni od kolikog je to interesa za Srbiju. A vjerujem da bi za Srbiju bilo dobro da njen predstavnik bude na čelu najvažnije međunarodne organizacije, koja okuplja sve suverene države na planeti", rekao je Mrkić.

List Informer navodi, pozivajući se na izvor blizak Tadiću, da je moguće da će o svojim planovima Tadić obavijestiti lidera SNS-a, Aleksandra Vučića tokom današnjih razgovora o novoj vladi.

"Borisa rad u parlamentu ne zanima, kao ni ministarska fotelja. Zato će, ukloliko napravi dogovor s Vučićem da njegova stranka uđe u vladu, on za sebe tražiti podršku za kandidaturu za mesto šefa UN", navodi taj izvor.

Tadićeva savjetnica Marina Komad, iako ne odbacuje tu mogućnost, kaže za taj list da "Tadi’ trenutno ne razmišlja o kandidaturi, već je okrenut unutrašnjoj politici".

"Budući da ne razmišlja o toj kandidaturi, ne bavi se ni lobiranjem, baš kao ni očekivanjima podrške od domaćih političkih aktera", rekla je Komad.

Jeremić, kako navode Novosti, po povratku u Beograd nakon uspešnog predsjedavanja Generalnom skupštinom UN, nije krio da bi želio da nastavi karijeru na čelu najmoćnije svjetske organizacije.

Zasad se zna da će Jeremiću „na crtu“ najvjerovatnije izaći bivši slovenački predsednik Danilo Tirk, hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić, slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak i generalna direktorka Uneska - Bugarka Irina Bokova.

Novi generalni sekretar UN trebalo bi da stupi na dužnost 1. januara 2017, a njegov mandat traje pet godina i može se jednom obnoviti.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније