Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

16. 04. 2014. 18:45 >> 18:45
2

POLOŽILI ZAKLETVU

Konstituisan novi saziv skupštine Srbije

Na prvoj sjednici nakon izbora, održanih 16. marta, novim poslanicima su potvrđeni četvorogodišnji mandati, čime je konstituisan novi saziv Narodne skupštine Srbije.

Sjednicom koja je počela malo poslije 16 sati, intoniranjem himne, predsjedavao je, prema pravilu, najstariji poslanik Milan Korać, član Partije ujedinjenih penzionera Srbije, koji ima 85 godina. Njemu su u radu pomagala četiri najmlađa poslanika, i to Katarina Šušnjar iz Srpske napredne stranke, Nevena Stojanović ispred koalcije SPS-PUPS-JS, Jovana Jovanović iz Demokratske stranke i Aleksandar Senić iz Nove demokratske stranke.

Nakon početka, proglašena je jednočasovna pauza kako bi tročlana komisija podnijela izvještaj o saglasnosti uvjerenja o izboru za narodne poslanike i izvještaja Republičke izborne komisije o izborima sprovedenim 16. marta.

Tročlanu komisiju koju su činili Milisav Petronijević iz Socijalističke partije Srbije, Jana Ljubičić iz Srpske napredne stranke i Vesna Martinović iz Demokratske stranke, izabrali su poslanici koji su glasali "za", njih 240 i njih petoro nije glasalo.

Na osnovu izvještaja komisije potvrđeni su mandati novim poslanicima, a Skupština se smatra konstituisana potvrđivanjem dvije trećine od 250 mandata.

Poslanici su položili zakletvu, koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savjesno i vjerno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umijeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Konstitutivna sjednica parlamenta biće, prema najavama predsjedavajućeg Koraća, nastavljena 27. aprila, od 10 sati ujutro, a na njoj će biti izabran novi predsjednik Skupštine.

Dan kasnije poslanici će razmatrati zakone o vladi i ministarstvima, da bi o njima glasali u subotu, 26. aprila, a novi ministri će zakletve pred poslanicima položiti u nedjelju, 27. aprila, čime će biti formirana i nova vlada.

(AA)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније