Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 04. 2014. 19:15 >> 19:15

POPLAVE U SRBIJI

Vanredno u četiri opštine

Vanredna situacija zbog poplava u Srbiji proglašena je u Kuršumliji, Lučanima i Požegi, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije, Predrag Marić.

"Najugroženija tačka u Srbiji trenutno je Zaječar, gdje je Beli Timok oko 13:30 probio nasip", izjavio je za B92 Marić. On je naveo i da je u Zaječaru ugroženo oko 100 domaćinstava i da su ekipe na putu ka ovom gradu kako bi spriječile veću štetu.

 

Trenutno je veoma ozbiljna situacija i u Kuršumliji, gdje su angažovane dodatne snage Sektora za vanredne situacije iz Niša, a tamo je upućena i Vojska Srbije.

„Ljudi nijesu ugroženi, a čini se sve da se zaštiti njihova imovina", rekao je Marić i dodao da za sada nema masovnih evakuacija stanovništva.

Prema njegovim riječima, situacija u Lučanima je nešto bolja nego u Kuršumliji, ali i dalje postoji opasnost od većih poplava jer su za naredne dane najavljene jake padavine u tom području.

"Na svim mjestima su pripadnici sektora za vanredne situacije iz lokalnih sredina i iz Beograda. Žandarmerija je takođe u stanju pripravnosti i, naravno, Vojska Srbije na koju se oslanjamo u ovakvim situacijama", rekao je Marić.

Dodatnu tehniku poslao je i Rusko-srpski humanitarni centar, koja se koristi u Prokuplju i Lučanima.

"Nema mjesta opuštanju tokom narednih tridesetak sati, to je sigurno. Kiša pada, a vidjećemo i kako će se topljenje snijega odraziti na situaciju", rekao je Marić. 

 

Ranije je predsjednik opštine Lučani Mladomir Sretenović donio je sinoć odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji te opštine. Usljed obilnih padavina, danas se dio jedne ulice u Gornjem Milanovcu obrušio na porodičnu kuću.

Samo zahvaljujući srećnim okolnostima niko nije stradao. Vodena bujica koja se kretala ulicom potkopala je potporni zid pored kuće i danas oko 11 časova ogromna količina zemlje s kamenim podzidom sručila se pored objekta zatrpavši i dio prizemlja. 

Očevici kažu da je sva sreća da u tom trenutku niko nije bio u dvorištu i da se nijedno vozilo nije kretalo ulicom gdje je potporni zid visok skoro tri metra. 

Inače, Sretenović je u izjavi Tanjugu rekao je da je vanredno stanje proglašeno, jer je rIJeka Bjelica nanIJela velike štete zbog izlivanja i prodrla u mnoga domaćinstva.

„Ugroženo je 30 kuća, a noćas će situaciJa biti još teža“, rekao je Sretenović.

Prema njegovim riječima, poplavljeno je oko 300 hektara oranica, a voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor jedne fabrike. Sretenović je kazao da štab zasjeda stalno budući da se pojavljuju klizišta i oštećenja na putnoj strukturi.

Oba komunalna javna preduzeća opštine Lučani stavljena su u mobilno stanje radi sanacije štete.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније