Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 04. 2014. 15:00 >> 14:59
3

MATIĆ TVRDI

Novi podaci o pogibiji radnika RTS-a

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić saopštio je da ima nove podatake o stradalim radnicima RTS, ali da zbog istrage ne smije da ih saopšti. U noći između 22. i 23. aprila 1999., u 2.06, u NATO bombardovanju zgrade RTS-a u Aberdarevoj ulici u Beogradu poginulo je 16 radnika te medijske kuće.

Matić je, agenciji Beta, rekao da će Komisija u cilju pronalaženja novih dokaza preispitati materijale koje posjeduju institucije, kao što je Vojno-bezbjednosna agencija.

"Zatražili smo u jednom paketu, koji nije vezan samo za ovaj slučaj, od NATO-a određene podatke o određenim komunikacijama u aprilu 1999. godine - šta se događalo, da li su komunikacije zabilježene i da li nam mogu biti dostupne u istraživanju", kazao je predsednik Komisije.

Matić je rekao da je Komisija u tom slučaju došla i do novih svjedoka i da je pripremljen materijal za njihovo saslušanje, ali da ni o tome ne može da govori. Matić je kazao da je slučaj dosta komplikovan, jer je već obavljen sudski proces, kojim je doneta pravosnažna presuda protiv tadašnjeg direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića, ali da postoji otvorena mogućnost za mnogo širu liniju odgovornosti. 

On je dodao da Komisija utvrdjuje krivicu na više nivoa. Na prvom nivou bi trebalo da istraže kako je moguće da zgrada nije adekvatno evakuisana i da se utvrdi odgovornost u lancu komandovanja. 

Drugi nivo se, kako navodi, tiče međunarodne odgovornosti, odnosno odgovornosti onih koji su prvi put donijeli odluku da bombarduju jednu medijsku kuću i izazovu smrt 16 ljudi. 

Matić je dodao da se pogrešno stvaraju predrasude da će daljim istraživanjem pokušati da se amnestiraju oni koji su direktno "bacili bombe", ali da je dio istrage usmjeren i na njih i da Komisija želi da utvrdi ko je sve odgovoran u cijelom slučaju.

Inače, danas je Udruženje novinara Srbije zatražilo istragu o bombardovanju zgrade RTS-a.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније