Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 04. 2014. 17:51 >> 17:50

REFORME I INTEGRACIJE

Strane agencije o Vučićevom ekspozeu

U prvim izvještajima svJetskih medija o ekspozeu mandatara za sastav nove srpske Vlade Aleksandra Vučića ističe se da su njegovi prioriteti ekonomske reforme i dalji napredak u evrointegracijama.

Agencija Rojters istakla je da je Vučić obećao da će sprovesti teške reforme u javnom sektoru, koje njegovi prethodnici nijesu izvršili plašeći se socijalnih nemira.

U izvještaju Rojtersa navedeno je da će vlada smanjiti plate u javnom sektoru za 10 odsto, kao i da će smanjiti subvencije državnim firmama koje prave gubitke, što su uslovi koje je propisala Svjetska banka da bi odobrila zajam za podršku budžetu.

Prema izvještaju agencije AFP, najvažniji ciljevi nove vlade biće reforma zastarjelog privrednog sistema, smanjenje budžetskog deficita i ubrzanje pregovora za članstvo u EU.

“Nova vlada će morati da progura stroge mjere štednje, uključujući privatizaciju više od 170 državnih preduzeća, uz smanjenje subvencija i povećanje poreza”, ocenjeno je u izveštaju te agencije.

Vlada će takođe, navodi Frans pres, morati da se fokusira na dalju normalizaciju odnosa sa Kosovom, što je ključni uslov za evrointegracije.

Italijanska agencija Ansa izvjestila je o formiranju nove vlade Srbije ističući da je novi premijer Vučić formirao vladu sa 16 ministarstava i navodeći njen sastav.

Agencija AP izvjestila je da je mandatar srpske vlade obećao potpunu reorganizaciju privrede u zemlji, kao i da je Vučić najavio poslanicima da će "spavati i jesti" u skupštini da bi usvojili set zakona koji su neophodni za tržišnu reformu.

Bespoštedna borba protiv korupcije i kriminala, kao i put evrointegracija su među ključnim tačkama plana aktivnosti vlade novog premijera, navodi Ansa.

Italijanska agencija je takođe prenijela da je Vučić saopštio da će on voditi dalje dijalog Beograda sa Prištinom uz posredovanje EU, kao i da je ocijenio da je sporazum postignut prije godinu sa Prištinom bio jedan od najvećih uspjeha odlazeće vlade.

Bosanskohercegovačka agencija FENA prenijela je da će budući srpski premijer Vučić po stupanju na dužnost najprije posjetiti Sarajevo.

Vučić je to najavio u okviru ekspozea u Skupštini Srbije, uz obrazloženje da je regionalna saradnja, uz uzajamno poštovanje i saglasnost, jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Današnja posebna sednica Skupštine Srbije sa samo jednom tačkom dnevnog reda posvećena je izboru Vlade i polaganju zakletve premijera i ministara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније