Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 05. 2014. 16:15 >> 16:17

1. MAJ

Protestne šetnje i u regionu

Predstavnici dva reprezentativna sindikata u Srbiji su, povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada, poručili Vladi te zemlje da se protive najavljenim mjerama štednje, smanjenju plata i otpuštanjima u javnom sektoru, dok njihove kolege u Hrvatskoj traže raspisivanje prijevremenih izbora.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost organizovali su prvomajski protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, odakle su prošetali do Slavije i položili vijenac na spomenik Dimitriju Tucoviću, prenosi B92.

Glavna poruka sindikalnih lidera bila je da neće dozvoliti da se radnici ponovo bore za prava koja su izborena nakon protesta u Čikagu, prije 128 godina, dok su Vladi zaprijetili stalnim protestima i okupljanjima.

Lider SSSS, Ljubisav Orbović, kazao je da je prije 128 godina izboreno pravo na rad od osam sati, a da se danas od radnika traži da rade deset, 12 ili 14 sati.

Predsednik UGS Nezavisnost, Branislav Čanak, poručio je predstavnicima Vlade da će ukoliko nastave sa najavljenim mjerama umjesto evolucije imati revoluciju.

U Hrvatskoj se u prvomajskoj protestnoj šetnji, koju su organizovale četiri sindikalne centrale, okupilo više od 1,5 hiljada učesnika koji su pozvali Vladu te zemlje da odstupi i raspiše prijevremene parlamentarne izbore.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Mladen Novosel, kazao je da socijaldemokratska Vlada u sprezi s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) želi da radnici rade duže i više za manju platu, što sindikati neće dopustiti, prenose hrvatski mediji.

U Sarajevu je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine odlučio da organizuje generalni štrajk upozorenja 27. maja, dok je Tuzla bila centar javnog građanskog nezadovoljstva.

Protest koji su organizovali Sindikat Solidarnost i Plenum građana i građanki Tuzle počeo je noć ranije dolaskom radnika preduzeća Gredelj-Revom iz Dobošnice kod Lukavca, a u protestnoj šetnji je učestvovalo oko 1,5 hiljada radnika sa područja Tuzlanskog kantona.

Međunarodni praznik rada obilježava se u znak sjećanja na oko 40 hiljada radnika iz Čikaga koji su, tražeći bolje uslove života, stupili u štrajk 1886. godine. U Sjedinjenim Američkim Državama tada je organizovano oko pet hiljada štrajkova nezadovoljnih radnika koji su zahtijevali obezbjeđivanje dnevnog radnog vremena od osam sati, odmora i kulturnog uzdizanja.

U Čikagu su 3. i 4. maja izbili sukobi između radnika i policije, bilo je poginulih, a vođe štrajka osuđene su na smrt. Predstavnici radnika iz cijelog svijeta tri godine kasnije, u Parizu na Drugom kongresu Internacionale, odlučili su da svake godine slave Prvi maj kao međunarodni praznik radničke borbe i solidarnosti.

Od tada radnici svakog 1. maja organizuju priredbe, zborove i demonstracije, izlaze na ulice tražeći bolje uslove života i rada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније