Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 05. 2014. 12:17 >> 12:19
6

DUGUJU 90 MILIJARDI

Zemljama Ex YU prijeti dužničko ropstvo

Svim zemaljama bivše Jugoslavije prijeti dužničko ropstvo zbog javnog duga od 90 milijardi eura, ocijenio je danas slovenački list Dnevnik.

 

"Javni dug zemalja bivše Jugoslavije iznosi 90 milijardi eura, dok je prije raspada Jugoslavije iznosio oko 20 milijardi. Sve te zemlje, osim Slovenije, polako klize u dužničko ropstvo ukoliko ne preduzmu hitne i stroge mjere", piše list.

Dnevnik navodi da je trenutno rekorder u javnom dugu Slovenija sa 28,8 milijardi eura, ali je bruto domaći proizvod (BDP) najveći od svih tih država, tako da ima mogućnost da ga otplati.

"Javni dug Slovenije porastao je na 71,7 odsto BDP-a, a procjenjuje se da će ove godine dostići 81 odsto. Ove godine javni dug Slovenije će porasti na 28,8 milijardi eura, ili 80,9 odsto BDP-a, a to je skoro četiri puta više u poredjenju sa 2008. godinom, prije izbijanja globalne finansijske krize", naveo je list.

Na drugom mjestu je Hrvatska s dugom od 28,7 milijardi eura. Slijedi Srbija s dugom koji je prešao 20 milijardi ili 63,3 odsto BDP-a.

BiH ima javni dug od 5,5 milijardi, Makedonija od 2,7 milijardi, dok je Crna Gora na posljednjem mjestu sa dugom od 1,7 milijardi eura.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније